21. dec, 2014

Tegeltjes tellen

Afgelopen vrijdag ben ik naar Zwolle geweest, dit met de trein. Aangekomen op het station van Zwolle loop ik van het perron de trap op om via de traverse naar de uitgang van het station te gaan. Zie ik dat deze traverse, deze oversteek, geheel in kerstsfeer is gebracht. Bij mij kwam iets naar boven dat ik een mooie tijd heb beleefd. Een mooie tijd wat ik niet heb volgehouden…

 

In die tijd kwam ik regelmatig op het station van Zwolle. Dit veelal in het weekend, vrijdag of zaterdag op de heenreis, zondagavond op de terugreis. Daarbij heb ik in deze tijd de traverse meerdere malen in kerstsfeer gezien. Maar is de traverse nu voor het laatst in kerstsfeer gebracht? Kijk ik op de website van Prorail dan lees ik dat de tijdelijke traverse over acht maanden plaats maakt voor mooie reizigerstunnel. Even uitrekenend zal dit ergens komende zomer zijn. Dus ja, de tijdelijke traverse is nu voor het laatst in kerstsfeer.

Vroeger, enkele jaren geleden, was er een smalle reizigerstunnel. Voor zover mijn geheugen het bij heeft gehouden was deze tunnel bekleedt met beige-achtige tegels. Deze oude tunnel heb ik niet eens zo vaak belopen, ik kwam toen niet zo vaak op het station van Zwolle. De traverse heb ik veel vaker belopen. Ik zou er haast aan wennen en voor mijn gevoel is deze een onderdeel van het station, maar komende zomer is het voorbij. Hoeveel mensen zullen er straks, in de zomer, in zijn geheel door deze traverse hebben gelopen? Hoeveel traptreden zullen al deze mensen hebben genomen? Daarbij, hoe zal het station van Zwolle er straks eruit zien, het is nog voor een deel een bouwterrein. Over het laatste, ik zal regelmatig met de trein gaan en zal zo één en ander mee krijgen.

Verder ben ik benieuwd hoe de nieuwe reizigerstunnel er uit komt te zien. Het is nu volop in de bouw. Wat mij afgelopen vrijdag opviel is het betegelen van de wanden van deze nieuwe tunnel, allemaal kleine tegeltjes. Wat een werk lijkt mij dat. Ik neem toch aan dat de tegel(-tjes)zetters niet ‘één voor één’ een tegeltje gaat plaatsen?

Afijn, vanaf komende zomer zal ik door de nieuwe tunnel kunnen lopen, misschien dat ik dan de tegeltjes ga tellen…