22. jan, 2015

Sallands Crosscircuit

Afgelopen weken heb ik meegelopen met het Sallands Crosscircuit. Het Sallands Crosscircuit is een reeks crosslopen in het Sallandse land, zeg maar West Overijssel. Dit onder andere in de volgende plaatsen; Haarle, Raalte, Lemelerveld, Laag Zuthem, Luttenberg, Nieuw Heeten, Heino, Heeten, Broekland en Mariënheem.

Nu heb niet aan alle lopen deelgenomen. De crosslopen welke op een zaterdag werden gehouden komen mij slecht uit wat betreft mijn eigen planning. Blijft over, de crosslopen op de zondagen. Daar heb ik niet mee gelopen in Luttenberg en Nieuw Heeten. De loop in Nieuw Heeten was op tweede Kerstdag en toen had ik een wandeltocht in gedachten en heb deze toen ook gedaan. Met de loop in Luttenberg was er wat anders aan de hand… Eigenlijk moet ik zeggen ‘aan het been’. Mijn linkerbeen wilde toen niet goed lopen. Ik heb afgelopen najaar zelfs even rust moeten houden wat betreft hardlopen. Vanaf half december ben ik het weer voorzichtig aan het oppakken. Maar hardlopen zoals tijdens het begin van het Crosscircuit, dat doet het nog niet. Ik moet als ik begin met hardlopen eerst mijn linkerbeen aanvoelen en deze voorzichtig laten lopen. Trouwens, in Luttenberg heb ik de crossloop vanaf de zijlijn bekeken.

In Heeten, op de eerste zondag van januari heb ik meegelopen met de zes kilometer. Normaal gesproken zou ik de tien kilometer hebben gedaan. Afijn…, zes kilometer en ik heb het volbracht. Zij het dat mijn hardloop-souplesse een stuk lager ligt dan wat ik van mijzelf gewend ben. Verder voelde het voor mij goed om tussen al die hardlopende lopers te lopen. De sfeer en het saamhorigheid wat zo een beetje heerst in een crossloop.

Met de crossloop in Broekland heb ik meegelopen op de tien kilometer. Dit in mijn eigen tempo. Daar werd ik aangesproken over het feit dat ik al een tijdje niet gezien was met een trim/crossloop. Hierna mijn verhaal vertellend had men wel begrip daarvoor… “Luisteren naar je lichaam”. Na deze loop ben ik met een moe en voldaan gevoel naar huis gegaan en tegen mijzelf zeggend; “Ik heb Broekland gelopen.”

Afgelopen zondag was de laatste loop van het Crosscircuit, dit in Mariënheem. Een pittige loop over boerenerven, zompige weilanden, glibberige schouwpaden en mulle akkergronden… Ik kan tegen iedereen zeggen dat ik hierna met een voldaan gevoel naar huis ben gegaan.

Nu zit het Crosscircuit erop…, eigenlijk wel jammer. Een kleine drie maanden crosslopen lopen; mijzelf afmatten met een zware boscrossloop in Raalte, slingerend over de Haarlerberg met de Haarlerbergloop, met mijn fiets op weg naar alle crosslopen, tijdens de terugweg mijn benen losfietsen en bij alle crosslopen genieten van de sfeer.

Voor de komende tijd ben ik mij al aan het voorbereiden op het wandelen van Kennedymarsen, wandeltochten van tachtig kilometer wat binnen twintig uur volbracht moet zijn. Nu vanavond ben ik vanaf mijn werk, vanaf kantoor naar huis gewandeld. Dit met een kleine omweg een afstand gewandeld van vijfentwintig kilometer in een kleine vier uur.

Wat betreft hardlopen, aanstaande zaterdagochtend standaard mijn zaterdagse ochtendloopje van huis uit en over een paar weken een trimloop bij AV PEC in Zwolle. Daarbij wel luisteren naar mijn linkerbeen.