27. jan, 2015

“Wat doe jij hier?” "......ik woon hier in dit dorp!"

Afgelopen zondag…

Het is grijs bewolkt, de zon probeert zinloos er doorheen te prikken, de sneeuw van afgelopen zaterdag is grotendeels gesmolten, het geheel doet wat somber aan en ik ben aan de wandel. Ik had een lange wandeltocht in gedachten, een kilometer of 50, maar dat heb ik op gegeven moment ingekort tot het treinstation waar ik langs zou komen. Zou ik de lange wandeltocht in zijn geheel willen wandelen, dan moet ik een stevig tempo aanhouden. Maar er zijn diverse bospaden en fietspaden waar nog gladde sneeuwresten liggen en dit loopt niet gemakkelijk.

Daarbij, mijn hoofd stond tijdens het wandelen er niet naar om mijn eerst geplande lange wandeltocht te gaan volbrengen. Afgelopen vrijdag heb ik een besluit genomen en dat speelde tijdens het wandelen aardig door mijn gedachten. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik een besluit genomen heb, wat bij veel mensen waar ik veel voor gedaan heb, erin hakt. Niet alleen bij deze mensen, maar ook bij mij. Ik laat iets achter en er gaat wat van mij af…

Afgelopen zondag…

Ik ben aan het wandelen en krijg het in mij om op tijd thuis te zijn, om daarna op de zitbank te gaan zitten en verder tot rust te komen. Met het wandelen kom ik niet echt tot rust. Ik heb het geluk dat ik onderweg niet veel mensen tegenkom, dat is voor vandaag goed voor mijn gemoedstoestand. Er hoeft niet veel gegroet te worden en eigenlijk heb ik voor vandaag geen zin in om met mensen te gaan praten. Wat ik wel doe is foto’s maken. Ik zie van alles om er een foto van te maken, kan ik later terugdenken aan mijn wandeling. De streek waar ik doorheen wandel is voor mij niet onbekend, ik heb hier vrij vaak er doorheen gefietst. Nu ik er doorheen wandel, bekijk ik het landschap geheel anders. Van kleine details tot grote objecten, van lieve ogen die mij aankijken tot kille stenen.

Ik ben in Olst van huis gestart met mijn wandeling, het einddoel is nu het treinstation Dalfsen. In de bossen dicht bij Dalfsen kom ik wandelaars tegen. Mensen die niet een gehele zondag binnen willen zitten en daarom ’s middags aan de wandel gaan. Zo zie ik ook nog een verdwaalde atb-er ploeteren door de sneeuw. Op het treinstation heb ik het geluk dat met een klein kwartiertje de trein komt. Deze brengt mij naar Zwolle, daar moet ik overstappen op de trein die in Olst stopt.

Terug in Olst loop ik van het treinstation naar huis, wordt ik aangesproken als mijn synoniem… “Wat doe jij hier?” Zie ik een bekend gezicht van iemand die ik al een tijdje niet gezien heb en antwoord naar hem toe; “......ik woon hier in dit dorp!”. Hij is de eerste persoon waar ik een praatje mee maak vandaag…

Klik hier om alle foto's van mijn wandeling te bekijken.