25. feb, 2015

Wachten tot het regenen minder wordt

De laatste dagen ga ik van mijn dagelijkse bezigheden laat naar huis, oftewel als het al lang donker is. Zou ik op tijd naar huis gaan dan kom ik nu dit jaargetijde mooi met daglicht thuis. Daarbij zou ik dan mijn gedachten van mijn dagelijkse arbeid kunnen wegfietsen. In het donker kan ik mijn gedachten ook wel wegfietsen, maar er is naar de omgeving toe weinig waar te nemen. Behalve daar waar straatverlichting is.

Gisteravond was het al weer een lange tijd donker voordat ik naar huis kon. Niet dat ik op dat moment het erg vond, er moest wat afgerond worden en dat is gelukt. Toen ik gisteravond met mijn fiets weg wilde fietsen regende het al een tijdje. Ik baalde hiervan, ik had geen zin in de regen gisteravond en daarbij helemaal niet om met regenkleding aan te gaan fietsen. De eerste kilometers naar huis heb ik het aangekeken of het ging om met de regen er doorheen te fietsen. Word ik niet te snel nat van de regen? Na een paar kilometer werd het mij even te veel. Schuilen… Dit deed ik onder een viaduct van een groot verkeerskruispunt in Deventer. Deze is vorig jaar na veel werkzaamheden gereed gekomen en heeft een geheel andere aanblik gekregen en verkeerstechnisch moet het allemaal beter zijn dan voorheen. Voor fietsers is het beter geworden, deze kunnen dit verkeerskruispunt ongelijkvloers benaderen. Voor mij was het gisteravond een schuilplaats tegen de regen.

Nu heeft het kruispunt een architectonisch ontwerp en ik vind dat dit gezien mag worden. Helemaal wanneer het verlicht wordt door de straatverlichting wat in het geheel is ontworpen. Neem de vormen van de onderdoorgangen en het lichtschijnsel van de straatverlichting bij elkaar en je kijkt er geheel anders tegenaan dan overdag. Wachtend op de regen besloot ik om mijn fototoestel te pakken en een aantal foto’s te maken, dan doe ik nog wat nuttigs. Ze zijn hier te bekijken. Het zijn foto’s vanwaar je als fietser en voetganger toegang hebt. Het autoverkeer rijdt er overheen en ziet van wat ik gefotografeerd heb niets. Mijn advies naar de autorijders, ga eens met de fiets of wandelend naar je dagelijkse bezigheden toe.

Na een tijdje werd regenen minder, nu gauw verder fietsen. Ik begon het koud te krijgen.