11. mrt, 2015

Afgelopen zondag... de eerste echte lentedag

Afgelopen zondag 8 maart… Wat temperatuur betreft, de eerste echte lentedag. Het zat al een aantal dagen in mijn gedachten; ‘Fietsen met dat mooie weer!’ Dat heb ik gedaan. Waarheen…? Waar naar toe? Ik kan voor mij zo een route bedenken om het te gaan fietsen. Ik ben niet vreemd in de regio waar ik woon.

Kijkend naar de windrichting afgelopen zondag heb ik besloten om eerst met de wind mee te gaan fietsen, daarna tegen de wind in fietsen en om als laatste weer de wind in de rug te hebben. Hierom besloot ik eerst richting Zwolle en Kampen te gaan fietsen.

Fietsen en rondkijken naar de omgeving. Dat heb ik gedaan. Eerst al bij Wijhe waar ik de IJssel ben overgevaren met de veerpont. Fietsend richting Zwolle, in de omgeving van Wapenveld passeer ik een oud dijkhuisje met aan weerszijden oude bomen. Het kan zo in een sprookjesverhaal beschreven worden. Wat verderop heb ik zicht over de uiterwaarden heen naar de IJsselcentrale. Kort daarna fiets ik langs het Apeldoorns kanaal, waar ik de ophaalbrug die ik passeer links laat liggen.

Bij Zwolle is de Hanzeboog op een gegeven moment voor mij zichtbaar. Ik fiets hier gezien vanaf de IJssel, aan de zijde van Hattem en hierdoor ga ik onder deze brug door. Ik heb besloten om deze brug voor mij nogmaals te bewonderen, het blijft een bijzondere brug wat mooi over de IJssel heen is gebogen. Thuis heb ik later een paar oude foto’s uit mijn archief opgedoken. Een foto waarop de zowel de oude spoorbrug als de nieuwe spoorbrug op zichtbaar is en een foto waarop de ontmanteling van de oude spoorbrug zichtbaar is. De oude spoorbrug die er niet meer is. De andere boogbrug is er nog steeds en zal waarschijnlijk nog lang blijven.

Na mijn kijk op de bruggen besluit ik net als de ‘ganzen’ om verder te gaan. Op weg naar het volgende, wat ik zal tegenkomen…