14. mei, 2015

Op zoek naar dauw op deze Hemelvaartsdag

Vandaag is het Hemelvaartsdag en op deze dag is het de traditie om te gaan dauwtrappen. Voor mij ook, ik ga dauwtrappen met mijn fiets. Al vele jaren doe ik op deze dag deelnemen met de Dauwtraprit. Dit is een fietstoertocht vanuit Nieuwleusen en het wordt georganiseerd door de Toerclub Nieuwleusen, afgekort TCN.

Vanmorgen vroeg ging bij mij de wekker af, voor mij op de normale reguliere ‘ik-moet-wakker-worden-tijd’. Met mijn slaperige hoofd naar buiten kijken of er dauw was vanmorgen. Helemaal niets, het was grijs bewolkt in de lucht. Mij aankleden, een ontbijtje nemen, het laatste nieuws lezen, wat andere dingetjes doen en toen mijn fiets pakken. De fietsbanden bijgevuld met lucht en toen op weg naar Nieuwleusen. Daarbij op zoek naar dauw.

Dauw…, ik weet wat het is. Ik fiets regelmatig in de dauw, moet ’s morgens vroeg de deur uit op weg naar mijn dagelijkse werkzaamheden en zodoende fiets ik wel eens in de dauw. Maar vanochtend op weg naar mijn toertocht… helemaal niets.

Aangekomen in Nieuwleusen ga ik mij inschrijven, de eerste deelnemers zijn al lang onderweg. Het was mogelijk om al vanaf half zeven vanochtend te starten met de toertocht. Ik kwam zo tegen kwart voor acht aan. Inschrijven, een cappuccino nemen en toen op weg om dauw te trappen… Euh…, zoeken moet ik zeggen. Al fietsend in het open landschap geen dauw te bekennen. Ten noorden van Zwolle, bij de Wijde Aa, bij het water, daar zal toch dauw aanwezig zijn. Echter…, helaas.

Ik zie in en bij Zwolle een vijftal bruggen. De Mastenbroekerbrug, de Twistvlietbrug, de spoorbrug van het Kamperspoorlijntje over het Zwolle-IJsselkanaal, de Ophaalbrug Katerveerdijk en de Oude IJsselbrug. Allen geheel zonder dauw te aanschouwen. Bij de Oude IJsselbrug zag ik wel wat wolligs rondlopen. Ik heb aantal van deze beestjes op de foto gezet. Dit om naar één van mijn volgers op mijn Google+ te sturen. Zij houdt van deze beestjes en zij heeft mijn laatst gevraagd naar een foto hiervan… "Haben Sie eine Stelle an der Wand fur noch mehr Fotos? Bald können wir Bilder von einander zu nehmen. Ich freue mich darauf…"

Afijn, ik dwaal af. Ik was vanmorgen op zoek naar dauw. De fietsroute is aangeven met pijlen langs de kant van de weg. Maar omdat ik op zoek ben naar dauw sla ik bijna een belangrijke aanwijzing onderweg over. Zo zou ik een verkeerde richting opfietsen. Ik kan mij snel corrigeren en voor mij de tachtig kilometer rit volgen. Op weg naar de stempelpost en waar de rust is. Daar aangekomen zit ik mij te bedenken van wat ik zou ga nemen. Ik heb wel zin in een glaasje met een inhoud wat uit een fles komt met deze afbeelding, mij kennende kom ik hierna niet verder op mijn fiets. Een glas met dit spul gaat hem ook niet worden. Laat ik het maar standaard houden, dit is ook lekker en het geeft energie. Energie uit Lierderholthuis.

Na de stempelpost verder op zoek naar dauw. Vele wegen fietsend en ik zie alleen maar een grijze lucht. Kom ik op een geven moment een bankje tegen. Daar besluit ik om in mijn gedachten te bedenken waarom ik geen dauw zie. Achter mij zie ik het landgoed Soeslo, langs mij heen raast een peloton racefietsers. Ik besluit weer verder te fietsen, het is niet ver meer. Kom ik een speciaal fietserstransport achterop. Compleet met begeleiders in het geel. Veel van deze fietsers fietsen op een koektrommel-in-de-spaken-fietsende-fietsen. Misschien doe ik dat ook ooit?

Na ‘Hannes van Dalfsen’ bij de stuw Vechterweerd in de Overijsselse Vecht, tussen Zwolle en Dalfsen, te aanschouwd te hebben, gaat de tocht richting Nieuwleusen. Daar aangekomen mij afmelden van een ‘dauw loze’ fietstocht. Even wat nuttigen en toen in een min of meer een rechte lijn naar huis. Hierbij kwam ik een vreemd stuk ‘natuur’ tegen. Het zal wel door een creatief persoon bedacht zijn. En wat dauw betreft, ik mag ’s morgens altijd vroeg weg naar mijn dagelijkse werkzaamheden en daarom zie ik het volgende wel eens…

Klik hier om naar mijn foto's van vandaag te gaan.