28. jun, 2015

Sallands Mooiste

Toen ik vanmorgen in Haarle aan kwam fietsen was het daar gezellig druk. Vele fietsers maakten zich op voor hun, zijn of haar fietstocht. Nadat ik mij had ingeschreven was het voor mij ook fietsen met mijn fiets.

Ik heb deze fietstocht al een lange tijd mij voorgenomen en ik zal deze ook fietsen. Ondanks dat mijn fiets-souplesse niet meer is zoals ik het vroeger had. Maar ik wil eens wat en dan moet ik schipperen met mijn bezigheden. Vandaag wordt zoeken naar Sallands Mooiste.

Het begint al na een kleine tien kilometer, de Motieweg. Dit is een weggetje met een stijgingspercentage van 10%, een bekend weggetje in de fietswereld in mijn regio. Bovenaan op de Motieweg gaat het richting Holten, de Sallandse Heuvelrug verlatend. Dit is nog geen Sallands Mooiste…

Verder fietsen en dan gewoon doorfietsen. Ik heb mij voorgenomen om niet te veel in ‘fotoranden’ te gaan kijken, oftewel ik wil mij niet te veel laten afleiden wat ik onderweg zie en dan daarbij foto’s ga maken. Al fietsend foto’s maken gaat ook en dat gaat mooi. Tot ik mij op een gegeven moment ergens in Peru waande, toen moest ik toch even van de fiets afstappen en ja hoor… Klik. Leuke beesten om te zien, maar nu wel verder fietsen. Het zware werk komt eraan. De toeristenweg over de Sallandse Heuvelrug komt eraan en daar mag getrapt worden op de pedalen. Eenmaal op deze weg heb je als fietser een mooi uitzicht om je heen. Dit kan al voor Sallands Mooiste gaan, maar ik wacht nog met het uiteindelijke oordeel. Wat ik hier wel heb is een gevoel van ‘vrijheid’… Hé, dit is opdracht nummer één. Schrijf iets over vrijheid. Vrijheid… Fietsen, dat in mij eentje en in een mooie omgeving.

Wat ook mooi uitzicht was, waren de verzorgingsposten. Hier konden wij als fietsers onze dorst lessen met sportdrank en er waren krentenbollen en bananen om energie op te doen. Het gaf mij energie om weer volop door te fietsen. Kom ik een !?…… Nee hé, niet weer…… Het is nu een Afrika in Salland, laatst zag ik zoiets al in Twente. ……ik wil ook zo een pyjama. Maar of ik daarmee Salland Mooiste ben? Laat ik mij daarmee maar niet op straat mee verschijnen.

Kijken in fotoranden. Wat binnen de fotoranden valt dat telt, alles wat daar buiten valt is niet relevant. De fietstocht komt in de omgeving van de beek Midden Regge en daar kan ik het niet laten. Ik moet van mijn fiets stappen en ga mijn fotocamera hanteren. Ik heb hierbij een aantal foto’s gemaakt. Na deze fotosessie gauw verder fietsen, even de duiven gedag zeggen en dan komt de Lemelerberg eraan. Denk ik dat deze eenmaal beklommen moet worden, moet deze na een lus in de omgeving van deze berg nogmaals beklommen worden. Toen begon mijn lichaam zich een beetje leeg te voelen en mijn brandstofmeter begon in het rode te komen. Gelukkig is er bovenop de Lemelerberg een kiosk waar ik kon bijtanken. Dit verdient geen schoonheidsprijs voor mij. Geen Sallands Mooiste.

Nu opmaken voor de laatste kilometers. Het gaat, maar de benen beginnen wat vermoeidheid te vertonen. Ik zou eigenlijk wat meer moeten fietsen in mijn vrijetijd… Heb ik die dan nog? Het is maar hoe ik de mijn tijd indeel. Ik weet wel dat het met deze tocht opschiet. Ik kom door Luttenberg en ik hoor muziek. Wacht, zie ik daar Sallnds Mooiste? Nee, laat maar. Er komt bij hun geen zinnig woord eruit. Verder lijkt mij het daar wel gezellig in het dorp. Wat er voor een festiviteit daar gehouden wordt is mij niet duidelijk. Mijn fietstocht gaat verder, er komt nog een kleine klim aan en dan is het richting Haarle. Daar wacht een gezellig samenzijn. Daar heb ik even kort van genoten, er moet nog een terugreis gefietst worden en als deze jongen thuis is, dan wil hij zich te goed doen aan allerlei lekkerheden om na te genieten van deze fietstocht.

Sallands Mooiste…, dat is deze tocht. De sfeer wat bij deze tocht aanwezig was, de omgeving, de route en de verzorging onderweg. Het was een mooie fietstocht.

Klik hier of ik de Sallands Mooiste gevonden heb in mijn foto's.