13. jul, 2015

Ieder huisje heeft zijn 'kruisje'

Ieder huisje heeft zijn kruisje. Bij het zien van dit kruis op deze gevel komt het zo wel naar voren. Met een spuitbus een kruis op deze gevel gespoten.

Wat heeft er in al die jaren achter deze gevel afgespeeld? Hoeveel mensen hebben achter deze gevel in al die jaren gewoond? Zijn deze bewoners hier geboren, opgegroeid, gestorven of hebben zij elk een korte tijd hier gewoond?

Hoe hebben de bewoners achter deze gevel hun leven hier doorgebracht? In gelukkige en mooie tijden? In sombere tijden? In voorspoed? In tegenspoed? Of hebben zij hun tijd hier doorgebracht zonder verwachtingen en vooruitzichten?

Wat heeft deze gevel in al de jaren aan zich voorbij zien gaan over de straat waar deze aan staat. Vele voetgangers, spelende kinderen, fietsers en auto’s? Maar misschien ook paard met kar en handkarren? Het zal vele vormen van vervoer aanschouwt hebben.

Achter de gevel, in wat voor een comfort zal het leven zich daar afgespeeld hebben? Internet, elektriciteit, gas, stromend water en aansluiting op het riool? Misschien werd het achter deze gevel nog verlicht met petroleum, het water kwam uit een waterpomp achter het huis en over het riool wil ik het niet over hebben. Dit geheel toen er nog geen internet was en wat bij een ieder onbekend was.

Vandaag…, vandaag aanschouw ik dit kruis. Met een spuitbus gespoten op deze gevel. Mij realiserend dat ik dit niet lang meer kan aanschouwen. Straks over een niet al te lange tijd, misschien over enkele weken, is deze gevel met kruis weg. Net zoals meerdere gevels in deze straat.