26. jul, 2015

Zwart-wit genieten

Vandaag zondag 26 juli, gisteren de zwaarste julistorm sinds de klimatologische metingen. De dag begint vandaag mooi en prachtig. Ik heb aangeboden om het mooie en het prachtige vandaag te begeleiden op de fiets naar haar vakantie-overnachting. Dit van haar meerdaagse fietsvakantie.

Deze zondag begint mooi, de zon schijnt en het is vriendelijk buiten. Een mooie dag om, om je heen te kijken. Wij mensen kunnen de omgeving om ons heen in kleuren waarnemen. Zo af en toe teruggaan in de tijd en de omgeving in Zwart-wit waarnemen geeft een andere dimensie. Vandaag op de fiets heb ik kleur naast mij fietsen, daar wil van genieten. Wat ik aan omgeving zie, wil ik in Zwart-wit zien.

Ons doel voor vandaag is Lelystad, Althans voor het mooie en het prachtige. Voor mij was er nog een terugreis naar huis. Om weg naar Lelystad komen wij door Elburg, een van oorsprong een mooi vestingstadje. Het biedt een mooi zomerse zondag aan. Het is vandaag niet erg druk, ik heb het wel eens drukker meegemaakt. Wij fietsen onder de Vischpoort door en gaan verder richting de Flevopolder. Het Veluwemeer biedt in het Zwart-wit een uiterlijk van de jaren 50 of 60. Al is het aan de vaartuigen te zien dat dit niet zo is.

Fietsend door de Flevopolder. Het landschap is vlak en plat. De wegen zijn veelal recht. Gelukkig zijn vele wegen die wij fietsen voorzien van bomenrijen zo langs de kant. Dat breekt het vlakke en het platte. Zitbankjes zien wij niet zo veel. Komen wij op een gegeven moment onder een viaduct door. Daar kunnen wij een fundering van een pilaar als zit- en rustplaats gebruiken. Zittend hierop, kijken wij in de ene richting op onze fietsen en in de andere richting op hoogspanning.

Na de rustpauze op weg naar Lelystad. Het is niet ver meer. Op het adres van de vakantie-overnachting heb ik van het mooie en het prachtige afscheid genomen. Mijn terugreis naar huis gaat beginnen. Was het op de heenreis mooi zonnig weer, het is nu zwaar bewolkt en het begint te regenen. Dat wordt mijn verstand, voor zover ik dit heb, een twee en half uur op een laag niveau zetten. Al gaat het op de terugreis soms omhoog. Bij een volgende brug, daar heb ik aan een passerende fietser aangegeven dat hij mocht doorfietsen. Ik laat hem niet in de regen wachten.

Buiten Lelystad, zo halverwege Dronten heb ik zicht op het landschap. Dit vanaf een viaduct over een vaart. Zie ik daar een visser zitten in het riet. Ik vraag mij af waar deze nu naar tuurt. Naar zijn dobber of de kringen van de vallende regendruppels in het water.

Bij het Torenbosje, tussen Dronten en Elburg, was het vanmiddag grijs en nat. Ik fiets al bijna een uur in de regen en het wordt voorlopig niet droog. De lucht is egaal grijs, zwaarbewolkt grijs. Grijs en nat…, er is weinig kleur te beleven om mij heen. Maar in mijn gedachten kan ik mijn kleur zien en van genieten.