12. aug, 2015

De molen van Batenburg

Afgelopen maandag, op weg van mijn vakantieadres in Best naar huis. Ik doe het rustig aan. Het waren een paar intensieve dagen, voornamelijk in het fysieke. De donderdag daarvoor was ik met hoge temperaturen naar Best toe gefietst. Dat was al een beetje slopend. Daarna van vrijdagavond, zaterdagnacht, -ochtend en overdag een Kennedymars gelopen, tijdens de nacht van OLAT. Tachtig kilometer wandelen in het donker, met weerlichten onderaan de hemel, gelukkig wel droog gehouden maar wel warm op de zaterdag. Het laatste maakte het weer slopend.

De dag voor afgelopen maandag een beetje weinig geslapen gezien de vele fysieke inspanningen tot op dat moment. Daarom hebben ik en mijn Alexandra besloten om op deze zondag rustig rond te kijken in Eindhoven. Min of meer een stadswandeling voor ons zelf.

Nu maandag, ik ben onderweg op mijn fiets naar huis. Het is gelukkig niet zo warm als de donderdag op de heenreis. Mijn hoofd op de vele belevenissen van afgelopen dagen. Ik trap mijn pedalen rond maar snel gaat het niet. Daarbij, ik ben een aantal keren van mijn fietst gestapt om ergens rond te kijken en foto’s te maken. Ik ben zojuist de Maas bij Ravenstein over gestoken en fiets over de dijk langs de Maas verder. Zie ik in de verte een bouwwerk, althans daar ga ik vanuit en wat het nog meer mag zijn. Ik besluit om er naar toe fietsen. Ik ben nu in deze omgeving en ik wil weten wat het is…

Het lijkt op een molen maar dan op een molen zonder wieken. Er staat een ANWB-bordje bij en daar lees ik dat deze molen ‘De molen van Batenburg’ heet. Een windmolen staat op het bordje beschreven maar ik zie geen wieken. Hoe kan deze molen wind maken zonder wieken. Ik besluit om door het lange gras naar de molen te lopen, kom ik lange ijzeren gevaartes tegen in het lange gras. Het lijken de wieken van deze molen. Als deze wind moeten maken, dan mogen deze wel aan de molen bevestigd worden. Waarom liggen deze in het lange gras?

Verder kijken bij deze molen van Batenburg. Het ziet er verlaten uit en daarbij een tijd niet in gebruik te zijn geweest. De molen staat wel mooi in het landschap zo aan de dijk langs de Maas vlakbij Batenburg. Als ik de molen van een afstand bekijk dan zie ik deze molen als een decorstuk voor een griezelfilm. Het is er verlaten, een tijd niet in gebruik geweest, er is een stukje verval te zien en zijn wieken liggen in het lange gras. Maar vandaag is het zonnig weer en daardoor vriendelijk om naar deze molen te kijken.

Ik besluit verder te gaan fietsen. Mijn terugreis gaat verder via Hernen en Bergharen naar de Waalbrug bij Ewijk. Hierna kom ik in Herveld. Zie ik mij daar een molen. Zo zou de molen van Batenburg er ook uit kunnen zien.

Nu thuis ben ik aan het Google-en geweest en lees dat de as gerepareerd wordt. Alleen ik ben bang dat er straks meer gerepareerd moet worden.

Klik hier voor alle foto’s van deze molen.