18. aug, 2015

Een natte Kennedymars van Melderslo

Zaterdagavond 15 augustus. Ik sta op het station van Deurne. Als de trein komt ga ik naar het station Horst-Sevenum en van daar gaat het met een pendelbusje naar Melderslo. Het regent en dat een niet zo klein beetje ook. Daarbij..., dat blijft het de komende uren ook zo doorgaan. Nu wil ik een Kennedymars lopen. Dit vanuit Melderslo. Vanavond om tien minuten over tien is het startschot.

Zoals het weer er nu naar uit ziet wordt het een natte start. De weerberichten zoals ik net voor het vertrek vanuit mijn Bed en Breakfast in Deurne heb gelezen stelden mij niet vrolijk. Het blijft de gehele avond en nacht regenen en zoals ik het heb kon opmaken blijft het op zondag overdag ook regenen. Het weer is in vergelijking met de voorspellingen zoals deze afgelopen dagen waren geheel omgedraaid.

Een Kennedymars geheel in de regen lopen, dat is nieuw voor mij. Ik ga vandaag mijn tiende Kennedymars lopen, hier in Melderslo wordt het mijn eerste. Met de vorige marsen heb ik wel eens een regenbui op mijn hoofd gehad maar tachtig kilometer in de regen wandelen, dat moet ik nog ervaren. Daarbij ben ik hierop ook niet helemaal op gekleed, ik sta met mijn korte wandelbroek aan. Wat betreft bovenkleding lukt het mij net. De trein komt er aan. Ik ga naar Melderslo.

In Melderslo, daar regent het ook. Vanmorgen was ik er ook even. Kijken naar de opbouw van dit gebeuren. Verder heb ik een klein stukje route verkend. Toen was het droog. Nu regent het. Ik kom aan bij de tent en geef mijn inschrijfnummer door en ik krijg hierna mijn knipkaart. Nu is wachten op het startschot. Dat geeft mij gelegenheid om rond te kijken. Er wordt buiten met vereende krachten een poort opgezet. Maar omdat het regent besluit ik om de tent in te gaan. Kom ik langs een tafeltje waarop bakjes staan om sigarettenpeukjes te doven. Als ik zou roken dan had deze nú op deze avond ook peukjes van mij gekregen. In de tent wordt het voller met wandelaars. Op het podium in de tent is een band bezig met het inspelen van hun instrumenten. Buiten regent het nog steeds.

Zaterdagavond tien minuten over tien. Het startsein klinkt. Er wordt vanuit de tent gestart om daarna de regen in te gaan voor tachtig kilometer in de regen wandelen. Ik wandel en doe dit met mijn wandeltempo. Ik besluit om mijn eigen tempo aan te houden. Er wordt eerst een lus gelopen van dertien kilometer. Hierna voort de route door de tent in Melderslo. Daar krijgen de deelnemers hun eerste knip in hun knipkaart en ze krijgen een zakje met broodjes. Verder wordt aan de deelnemers drinken aangeboden. Hierna gaat het verder in de regen. Dit over grotendeels stille asfaltwegen zo in de regenachtige nacht naar de zondag.

Zondag 16 augustus. Ik ben weer terug in mijn Bed en Breakfast in Deurne, buiten regent het nog steeds. Ik ben verbaasd over hoe ik de Kennedymars van Melderslo heb volbracht. Ik heb het uitgelopen. Zonder grote problemen. Om kwart over elf zondagochtend kwam ik bij de feesttent in Melderslo aangelopen. Daar werd ik verwelkomd door iemand met een microfoon in zijn hand. Deze persoon praatte het gehele gebeuren op deze zondagochtend aan elkaar. Alleen deed hij het voor weinig belangstellenden, naar mijn idee bleven de mensen thuis door de regen wat toen en nog steeds naar beneden valt.

Ik ben nat geregend en had weinig droogs bij mij. Het was een mooie mars. Goed georganiseerd, om de zoveel kilometer een verzorgingspost, pijlen op het wegdek aangegeven, wat landelijke omgeving betreft was er afwisseling en de vrijwilligers op de posten waren en bleven positief gestemd.

Waar ben ik overal doorheen gekomen? Ik zal het later op mijn Garmin bekijken, ik heb heel veel en alleen maar regendruppels op mijn brillenglazen gezien. Voor mij heb ik deze mars sneller en beter gelopen dan een week daarvoor bij OLAT vanuit Nijnsel. Daar was het toen droog en zonnig weer maar het was toen op de zaterdag overdag warm en dat maakte het slopend. Althans dat deed het naar mij. Ik vraag mij af, kan ik nu beter een Kennedymars in de regen gaan lopen? Eén ding weet ik wel. Ik had dit niet willen missen, een hele ervaring rijker.

Klik hier voor alle (regenachtige) foto's die ik genomen heb op deze zaterdag en zondag.