8. sep, 2015

Een platte soldaat

Na mijn vragen, opgedaan bij kasteel De Haere, fiets ik voor de Wandelvereniging Olst hun wandelroutes na. Kom ik veel groen tegen. Legergroen moet ik zeggen. Legergroen van oude legervoertuigen uit een Koude Oorlog. Ik zie een kampement.

Gelukkig is het geen ‘hete’ oorlog geworden. Was het wel geworden, dan had waar ik nu sta het heel anders uit kunnen zien. Er bevinden hier in de directe omgeving bij kasteel De Haere nog diverse bunkers. Nu niet meer voor een Koude Oorlog, maar meer voor belangstellenden in de geschiedenis wat hier in de directe omgeving heeft afgespeeld.

Het kampement wordt vandaag afgebroken. Stichting IJssellinie hield gisteren, op zaterdag 5 september, rondleidingen in en rondom de bunkers. Vandaag gaat iedereen weer naar huis waar het warm en behaaglijk is.

Bij het kampement wat bij het legergroen is opgesteld staat een wachthokje. Deze wordt nog bemand ook. Het blijft wel stil als ik hem aankijk. Kijk ik hem beter aan dan vind ik hem een beetje magertjes… Platmagertjes moet ik zeggen.

Een gefiguurzaagde plank van een soldaat.