17. sep, 2015

Onhandige werkwijze

Op mijn bureau van mijn dagelijkse werkzaamheden kijk ik tegenwoordig tegen een geheugensteuntje aan. Op de achterzijde van het beeldscherm van mijn collega tegenover mij hangt een A3-vel met daarop een tekst. Een tekst die hij bedacht heeft wat ik moet zeggen wanneer het bij mijn werkzaamheden het onduidelijk, niet begrijpelijk, onhandig te realiseren, Spartaanse handelingen, moeilijk werk, collega’s die moeilijk doen of wat het nog meer… is.

In voorgenoemde situaties gebruikte ik tot voor kort een stopwoord, maar daar is mijn collega overbuurman niet erg van gediend. Het zou te veel te veel lijken op zijn voornaam. Daarbij, zou men de betekenis van mijn gebruikte stopwoord gaan opzoeken dan kan men de volgende betekenissen vinden; aarzelen, klungelen, onhandig, treuzelen, zeuren, knoeien… en ik lees ergens iets met schoenveters. Bij deze betekenissen kan ik mijn collega overbuurman zich niet in vinden. Hij is een zeer betrokken, collegiaal, serieus, precies, niet voor één blad te vangen, heeft over veel moeilijkheden zijn woord klaarstaan, in sommige dingen het recht voor de raap zeggen én kan onverschrokken doorwerken. Het laatste kan ik niet van iedere collega zeggen.

Mijn collega overbuurman ken ik al heel lang. Wij beiden werken al meer dan 25 jaar bij het bedrijf. Daar doen wij technisch tekenwerk. Hij met name daar waar elektrische stekkers gebruikt worden, zowel in hoge spanningspieken als lage spanningspieken. Ik zelf ook in elektrische stekkers en blikken luchtkanalen tussen de nauwe openingen projecteren, wat een architect heeft achtergelaten. Dit doen wij samen met onze collega’s raadgevers in techniek. Wij zijn AutoCAD- en Revit- piloten…… oftewel tekenaars met tekensoftware wat meer is dan een potlood en liniaal.

Wij hebben niet altijd tegenover elkaar gezeten, dat is nu sinds een aantal weken zo. Dit na een interne verhuizing op ons kantoor. Daarvoor zat er tussen mijn collega en mij een verdiepingsvloer tussen en anders gezegd; een trap oplopen. Het laatste heb ik veelvuldig voor mijn collega gedaan. Dit als hij mij vroeg; “Aáááárend-Jan…, kun jij even naar mijn beeldscherm kijken?” Bij deze vraagstelling weet ik dat mijn collega een vraag/probleem heeft met zijn tekensoftware en wat bij mij mijn kennis in de tekensoftware opkrikt. Daar moet over nagedacht worden en daarbij bekijken wat voor een oplossing nodig is of welke toepassing gebruikt kan worden. Ik ga graag zijn vragen en problemen oplossen.

Mijn collega is secuur. Zijn tekeningen worden netjes gerangschikt in een mappenstructuur, daarvoor heeft hij volgens een vast structuur er aan getekend. Moet hij een papierentekening vouwen, dan worden er eerst vouwlijntjes met potlood en liniaal op aangegeven waarna er gevouwen wordt. Verder is hij zorgzaam naar zijn collega’s toe. Er zijn collega’s die van de cappuccino overgegaan zijn naar gewone koffie met een cupje melk. Dit na een vernietigd oordeel op het melkpoeder wat met samen met de zwarte koffie cappuccino maakt in de koffieautomaat op ons kantoor. Ik zelf drink nog steeds (al heel lang) cappuccino en heb nog nergens last van.

Waarom ben ik over mijn collega gaan schrijven. Onlangs heb ik een foto van Skippy op mijn website geplaatst en daar kwam een reactie op. Dit met de woorden; “Een kat in het nauw maakt rare sprongen”. Dit laatste… én de woorden van mijn collega zette mij aan het denken.

Skippy heb ik afgelopen zomer gefotografeerd in Enschede. Wat er met Skippy in het verleden is gebeurd, dat is onduidelijk. Ze is met haar drie pootjes uit het asiel gehaald en heeft nu een liefdevol thuis. Zelf is Skippy ook liefdevol geweest, ze heeft twee kleintjes groot gebracht.

Met haar drie pootjes staat Skippy haar kat in Enschede. Het laatste heb ik ondervonden. Zij heeft scherpe nagels…… en ik kon opdat moment rare sprongen maken. Ik had toen een ‘onhandige werkwijze’ om een kat op te pakken. AUW…

Nu nog even over mijn stopwoord. Het staat hier ergens beschreven. Wat een gehannes en een onhandige werkwijze om te schrijven dat je een kat niet zomaar op moet pakken…