24. sep, 2015

Smart(ies)

Smart…

Gedeelde Smart is halve Smart… Oftewel; door de zorgen van een ander te weten, is het makkelijker om je eigen zorgen te dragen.

Denk nu niet dat ik hier over een één of ander Smartlied ga schrijven waarbij de tranen te voorschijn kunnen komen. Néé... Geen tranen, dat heb ik wel eens meegemaakt.

Het wordt ook niet iets wat op vier wielen rijdt. Doe mij maar een fietstocht of een flinke wandeling.

Ik ga het hebben over het volgende Smart-gebeuren; Specifiek…, Meetbaar…, Acceptabel…, Realistisch…, Tijdgebonden……

Dit zijn beleidsvoornemens wat bedrijfsorganisaties gaan opstellen om beter en efficiënter te kunnen functioneren. Althans daar gaan zij van uit en in hun ogen en visie functioneert het bij hen. Mooi, dat is succes hebben voor de leidinggevenden en managers. Zij hebben hiervoor in veel sessies met elkaar gepraat. Voor hun collega's onder hen weet ik het niet zo. Het kan het wel eens zijn dat zij met Smart terug denken van hoe het was.

Ik heb zo ook mijn eigen Smart. Het zijn vijf onderwerpen wat mij een Smart geven in mijn dagelijkse leven. Het luidt bij mij als volgt;

  • Specifiek; als iets kenmerkend is voor iets. Ik heb specifieke en kenmerkende (mijn) eigenschappen. Ik heb iets in mij wat een ander niet heeft. Gelukkig, één persoon met mijn eigenschappen is al genoeg op onze wereldbol. Daarbij heb ik een eigen karakter; druk, lui, aanpakken, sportief en verder… Ik heb hier al veel over mij geschreven, lees het maar.
  • Meetbaar; in een maat uit te drukken. Als voorheen landmeter was ik altijd in meters, centimeters, millimeters en gon aan het meten. De eenheid gon staat voor graden wat in de wiskundige terminologie gebruikt wordt. In de wiskunde heeft men het 360 graden stelsel, in de landmeetkunde gebruikt het 400 graden stelsel en deze draait met de klok mee. Wat ik hier mee wil zeggen is, dat het bij mij te meten is hoe het inwendig bij mij de wijzers van de klok staan. Al is dat niet altijd bij mij aan de buitenkant zichtbaar.
  • Acceptabel; ik moet iets kunnen aannemen waar ik mij in kan vinden, dat het geloofwaardig naar mij overkomt en dat in alles naar mij toe en op een redelijke wijze.
  • Realistisch; ik kan dingen geloven en aannemen. Zo geloof ik dat er wat bestaat tussen hemel en aarde, maar wat het is... Ik heb hierin nog geen beeld van een werkelijkheid in. Verder ben ik iemand die het moet zien en het wil ervaren, dan is het echt, haalbaar en ik zie er de werkelijkheid er van in.
  • Tijdgebonden; tijd, wat is tijd. Ik kom tijd te kort. Ik wil veel dingen in een te korte tijd doen. Wat er komen zal zou ik graag op tijd willen weten. Er zijn mensen die hebben geen notie van tijd én wat het doet wanneer men bij een ander een iets… te laat kenbaar maakt. Tijd… 's Morgens om kwart voor zeven, wachten op de volgende trein.

Hoe ziet mijn Smart er nog meer uit en vooral nu in de tegenwoordige tijd. Zo op het moment van dit schrijven. Kijk naar de foto (klik op de foto zodat deze vergroot wordt weergegeven) bij dit schrijven van mij. Met het nemen van deze foto sta ik vlakbij Usselo bovenop een viaduct over de snelweg A35 heen. In de verte zie ik de Alphatoren in Enschede.

Ergens rechts van deze toren kan ik aan mij de pas gekregen voordeursleutel in het slot steken, waarna ik mij bij haar thuis kan voelen. Aan de linkerzijde van de toren ervaar ik wat het Smart-beleidsvoornemen naar mij doet…… Flexibel zijn! Momenteel heb ik daar ergens mijn dagelijkse werkzaamheden. Daarvoor ben ik vriendelijk gevraagd om de nevenvestiging in Enschede te assisteren. Vlak voor het slapen gaan wordt mij dit telefonisch medegedeeld. In plaats van de volgende morgen op mijn fiets naar mijn eigen kantoor in Deventer, toen een lange treinreis. Ik schrijf dit alles vriendelijk…… Ik heb de eigenschap dat ik in de trein heerlijk kan tikken op mijn 'appeltje'.

Maar nu komt het. Je moet het maar nemen zoals het is. Door deze omstandigheden én door het uitlenen van mijn persoon én door wat ik vanaf het afgelopen voorjaar meemaak… beleef ik nu samen met haar ons eigen Smart;

  • Samenzijn; het is fijn en het voelt fijn als wij bij elkaar samen zijn.
  • Mooi; het is mooi wat wij beleven. Wij hebben al veel moois beleefd en hopen dit nog veel te doen.
  • Amor; er is bij ons geen pijl en boog van pas gekomen. Amor heeft ons door foto's bij elkaar gebracht.
  • Relatie; sinds de ene foto waar zij om vroeg is er een relatie ontstaan.
  • Teder; ……ja, daar ga ik verder niet over hebben. Mijn leidinggevenden moeten weten wat 'teder zijn' is in een relatie.

……en dit alles op een klein half uur wandelen vanaf mijn tweede kantoor in Enschede.

Smart, een mooi begrip. Ik begin het nu in te zien en dat vooral zoals ik het beleef. Voor leidinggevenden en managers die ook willen Smarten in hun bedrijfsorganisaties, ik heb een tip. Ga eerst gezellig bij elkaar zitten.

Er is nog één ding waar ik met Smart een reactie van mijn leidinggevenden en managers afwacht. Hoe kan ik in plaats van reiskosten, de dag doornemen declareren?

 

De foto's die ik hier gebruikt heb, zijn foto's die ik vanaf afgelopen voorjaar tot nu toe, tijdens mijn fietstochten van Olst naar Enschede of andersom onderweg heb genomen.