16. okt, 2015

Haasjesnel naar het "Hogeland"

Het was mij al een tijdje opgevallen. Ergens aan de dijk van Deventer naar Olst of anders gezegd van Olst naar Deventer. Een boerderijtje wat grotendeels blauw geschilderd is aan de buitenkant.

Tot voor enkele maanden geleden staat mij bij dat dit boerderijtje wit geschilderd was. Het was ook een bewoond boerderijtje en waar ik voor zover weet in het verleden ook enige agrarische activiteiten plaats vonden.

Ik besluit om, vandaag tijdens mijn terugtocht van mijn dagelijkse werkzaamheden in Deventer op de fiets, even aan te leggen bij dit boerderijtje. Eens even rondkijken en de schilderingen bewonderen. De muren staan in blauwe gevelverf. Met aan de onderzijde van de gevels een landschap geschilderd. De IJssel is hierin waarneembaar, de Lebuïnuskerk en ook de Wilhelminabrug. De laatste twee zijn belangrijke contouren van de stad Deventer. Het blauw is opgesierd met wit geschilderde wolken, wat samen met het blauw de lucht moet voorstellen boven het geschilderde landschap.

Met vette en opvallende letters staat op de gevels van het boerderijtje geschilderd 'HAASJESNEL.NL'. Nadat het adres is opgegeven in een internetbrowser kom ik op de website terecht van Stichting IJssellandschap. Verder hierop zoekend lees ik dat het boerderijtje te koop is. Het vreemde aan wat ik nu lees is dat het gerestaureerd en bewoond mag worden. Afijn..., dat wordt eerst heel veel muurschilderingen weg poetsen van de buitengevels.

Een grotere uitdaging is lees ik, het ontwikkelen van een nieuwe woning op de plek van het boerderijtje. Ja…, dan heb je daar wel een mooi uitzicht op de uiterwaarden van de IJssel. De tekst op deze webpagina eindigt met de woorden "Ziet u straks de hazen rennen vanuit uw eigen woonkamer? Haast je snel………". Tijdens het bewonderen van de muurschilderingen zie ik de auto's over de dijk 'rennen'. Dat wordt voor de koper een leuke uitdaging om de hinder van het verkeer zo laag mogelijk te houden.

Met het bewonderen van de muurschilderingen zie ik nog meer letters. Het geeft ook een internetadres aan. Ga ik hierop aan het zoeken dan kom ik op de website terecht van Egberts Grafische Decoraties. Dit is een website waarop een Egbert Scheffer zijn diensten en kunnen toont op het internet. Al zoekende daarop lees ik dat ene Rob van het IJssellandschap bij Egbert kwam met de vraag of Egbert wat kon betekenen in de verkoop van de kavel waarop het boerderijtje nu nog staat. Rob van het IJssellandschap wilde geen groot bord in de tuin van het boerderijtje. Hij wilde wel dat het op zou vallen en dit door een ludieke actie. Nou…, Egbert wist er wel raad mee. Ik sta het nu te bewonderen en het vast te leggen met mijn fotocamera.

Tot slot, ik moet verder fietsen. Ik kijk nog eenmaal naar het boerderijtje en ik kijk naar de lucht. Ik zie donkere grijze wolken. Voor het boerderijtje is naar mijn idee de verdere toekomst ook donkergrijs. Ik zie een grote mond voorbij komen bij dit boerderijtje…

 

Klik hier voor de foto's van het Haasjesnel boerderijtje.