29. okt, 2015

Een treurige herfst voor deze boom

Al een tijd lang zag ik groene kruisen. Kruisen in een groene kleur, opgespoten op bomen en dit langs de route wat ik vaak fiets. Dit wanneer ik naar huis ga van mijn dagelijkse werkzaamheden.

Het deed mij al een beetje droevig denken richting deze bomen. Wanneer ik een boom zie met één of andere kleurig teken…… Dan wordt het werk voor een kettingzaag. Dit bedient door mensen met groene-oranje kleurige werkkleding, gehoorbeschermers op hun oren, een helm op en gezichtsbescherming voor hun gezicht.

Voor veertien dagen geleden zag ik in plaats van groen gekruiste bomen open plekken met op de grond nog een heel klein boomstammetje. Dit laatste boomstronken genaamd. Echter, één groen gekruiste boom stond er nog. Dat vond ik bijzonder. Waarom staat deze boom er nog.

Ik besloot om van mijn fiets te stappen en deze boom van dichtbij te aanschouwen. Het is inderdaad een niet florissante boom. In vergelijking met de bomen naast deze boom, heeft het wel heel weinig blad aan zijn takken. Bekijk ik het geheel van op een afstand… Nee, geen mooi geheel. De boom wat ik aanschouw is dood en er zit dood hout als takken aan deze boomstam. Een treurige herfst voor deze boom. Bekijk ik een andere boom wat naast de dode boom staat en dan één van zijn bladeren, dan geeft dat mij een mooi herfstgevoel. Zo hoort herfst eruit te zien.

Nu veertien dagen later, kom ik weer op deze route naar huis. In mijn hoofd flitst het van of de dode boom omgezaagd is en dat ik dan een lege plek kan aanschouwen. Nee, hij staat er nog en ik kan het groene kruis nog steeds bewonderen. Het is een kruis wat met behulp van een verfspuitbus is opgebracht, dus een vorm van graffiti.

Een dode boom met dood hout als takken. Als binnenkort de herfststormen aankomen, wordt het onveilig onder deze boom. Kijk ik om mij heen, dan zie ik op een veilige afstand een spoorlijn. Voor de veiligheid zou ik de trein kunnen nemen. Of begint dan de Nederlandse Spoorwegen te melden dat de rails glad zijn door de blaadjes wat van de bomen afvallen……

 

Klik hier voor alle foto over deze boom.