20. nov, 2015

De pianotoetsen op het station van Zwolle

Ik heb misschien wat met piano’s. Een enkele keer mag ik het tonenspel wat uit een piano komt gedachteloos beluisteren. De mooie klanken wat er van de snaren in de piano af komt.

Mijn muziekcollectie wat uit een rek cd’s bestaat, daar tussen zitten een aantal cd’s van een Nederlandse pianist. Deze pianist is duidelijk herkenbaar als een pianist. Hij heeft lang haar, draagt een brilletje en zijn improvisatie tijdens zijn spelen op zijn piano is mooi.

Wat heb ik meer met piano’s? Eigenlijk niet veel. Behalve wanneer ik een piano hoor, de klanken hiervan als mooi ervaar. Wat anders dan al die elektronische muziek met weet ik hoeveel beats.

Afgelopen zomer ontmoette ik een pianist in Zwolle wat een oude min of meer achtergelaten piano zat te bespelen. Daar hebben wij toen enige tijd van ons bezoek aan Zwolle aandachtig naar geluisterd. Deze Buitenpianist speelt nog steeds zijn tonen op deze oude piano.

Maar Zwolle heeft meer met piano’s. In de voetgangerstunnel van het treinstation staat een piano. Daar kan een treinreiziger zijn muzikale vaardigheden laten klinken. Ik ben al eens op het station geweest en hoorde ik pianoklanken waarvan ik dacht; “dat klinkt mooi.”

Tot gisteravond, op terugreis naar huis kom ik op het station van Zwolle. Zie ik twee mensen de piano min of meer aan het ontmantelen. Het gehele toetsenbord (ik praat hierin maar in het moderne) ligt eruit. Er wordt met een schroefboormachine gewerkt. Waarna de voetpedalen er af gaan. Het begint een bouwpakket te worden. Op mijn vraag waarom aan deze piano geschroefd wordt krijg ik het antwoord dat deze kapot is. Er is ruw opgespeeld en nu doet deze piano het niet goed meer. Er heeft een iemand op zitten botvieren. Ik zou haast zeggen ‘slopen’.

Zo blijft er een lege pianokast achter op het station van Zwolle. Bekijk ik deze van dichtbij dan zie een aanduiding van de camerabewaking op het station. Het zou mooi zijn dat de 'botvierder’(vandaal) te zien is geweest op de schermen achter de camera’s. Want met een vertraging van mijn trein is het fijn wachten met muzikale klanken van een piano door stationstunnel.

Klik hier voor alle foto's over deze pianotoetsen.