2. jan, 2016

Geen scheve schaats rijden

Het spreekwoord luidt; een scheve schaats rijden… Wie een scheve schaats rijdt, doet iets wat niet mag of hoort; hij doet iets raars of begaat zelfs een misstap.

2016 is nu bijna twee dagen oud. Twee dagen in het jaar 2016 heb ik al volbracht. Twee dagen in het Friese landschap. Hiervoor heb ik het Oud-Nieuw beleefd op het Friese platteland, zo ergens tegen de provinciegrens aan met Groningen. Op Oudejaarsdag klonken de carbidbussen (voorheen melkbussen) als kanonnensalvo’s. Een militair schietterrein was op sommige momenten niets bij. ’s Nachts was het vanaf waar wij verbleven, een mooi schouwspel te zien van siervuurwerk wat de lucht in ging. Dit in combinatie met een halfvolle maan aan de hemel.

Vandaag twee januari, in Dokkum zie ik een schaats. Dit op de kade van een vaart daar zo, waar het keerpunt is van de Elfstedenschaatstocht over de Dokkumer Ee. In 1997 zat ik voor de televisie de schaatsers te volgen naar én vanuit Dokkum. De eerstvolgende keer wil ik dan deze plek zien waar ik vandaag ben geweest.

De schaats wat ik vandaag gezien heb is een rechte schaats. Het is geen scheve schaats. Zou ik een scheve schaats zien, dan kan ik er wat van denken. Voor 2016 wil ik op een rechte schaats het jaar beleven. Dit met al mijn bezigheden en belevingen. Terugkijken naar 2015 doe ik nu niet, dat wil ik alleen doen met iemand die mij lief is. Ik wil alleen kwijt dat 2015 voor mij een bijzonder en een bewogen (dank je wel Pa voor dit woord op je Kerstkaart) jaar was.

Even de ‘scheve schaats’ hierin erbij betrekken. Daarin heb ik in 2015 het gelukkig niet in beleefd. Het gaat mij om dat het voorspoedig gaat en zonder gebeurtenissen wat je (emotioneel) diep raakt.

Ik wens voor een ieder dat hij of zij 2016 op een rechte schaats het kan beleven, maken en voltooien Dit dat met al jullie bezigheden en interesses. Mocht je tijdens het schaatsen het wat moeilijk krijgen. Neem een heerlijke kom soep, dan kun je je weg vervolgen.

Klik hier voor alle schaatsfoto's.