24. jan, 2016

Geluksmomenten op een ijskoude vrijdagmorgen

Stel, er wordt een vraag aan je gesteld waarbij jij je geluksmomenten uit je leven moet opnoemen. Zou je dat één, twee, drie kunnen?

Deze geluksmomenten moeten uit je hele leventje vandaan genoemd worden. Dus uit je kinder-, tiener-, puber- en je jonge volwassenjaren. Daarbij afhankelijk wat je van leeftijd nu hebt, geluksmomenten uit je recentelijke beleefde jaren.

Wat is een geluksmoment, wat is de definitie van een geluksmoment? Ik ben hiervoor op het internet aan het speuren geweest en vond het volgende; (bron; www.InfoNu.nl ) Geluk kan ook gedefinieerd worden als een puur gevoel, met een uitbarsting van emoties, wat een geweldig high gevoel geeft. Dit gevoel duurt slechts een moment en wordt meestal gevolgd door een verdrietig, melancholische roes. Deze roes kan echter ook zeer fijn zijn. Dergelijke 'geluksmomenten' kunnen worden opgewekt door plotselinge inzichten of een confrontatie met iets van veel waarde. Geluksmomenten worden zo veel opgewekt op reis, in de natuur, in de liefde of door (live) muziek. Het heeft niets te maken met toeval en kans en dergelijke momenten zijn vooral persoonlijk al kan je een moment wel delen als je met iemand op één lijn zit en precies hetzelfde beleefd. Biologisch zou je het kunnen zien als een uitbarsting van stoffen als endorfine en adrenaline in je lichaam.

Afijn, een heel verhaal over geluksmomenten. Zo net aan de telefoon (tijdens mijn schrijven werd ik gestoord, een ieder mag raden door wie) kreeg ik het volgende mee; “Wat nu is nú. Wat morgen is, dat zie je dán wel weer.” Geldt dit ook voor geluksmomenten ?

Geluksmomenten, ik ben ze van mij aan het verzamelen. Het is nodig voor mijn toekomst. Geluksmomenten van vroeger gebruiken voor mijn toekomst, wat wil Arend-Jan in zijn nabije toekomst? Geluksmomenten op dit moment, ik heb het voor mij als een opdracht gegeven. Een foto-opdracht. Afgelopen vrijdagochtend vroeg, ik kwam van een vroege trimloop voor mijzelf thuis. Onderaan de hemel wat ik bij mij in het dorp Olst zag, zag ik de hemel wat oplichten. Geluksmomenten, de zon zien opkomen is een geluksmoment. Ik kan en mag het begin van de dag meemaken.

Na mij te gedoucht te hebben, eerst wat warms gedronken. Toen met mijn fotocamera en statief naar een landweggetje net buiten Olst. Het is koud, het vriest en op de weilanden zie ik rijp op het gras. De hemel is bijzonder. Mijn statief opgesteld en fotocamera erop gesteld. Hierna een drie kwartier het opkomen van de zon volgen op deze ijskoude vrijdagochtend. Het resultaat, een mooi geluksmoment.

 

Klik hier voor alle opkomende zon foto's op deze ijskoude vrijdagochtend, waarbij mijn vingers op een gegeven moment nauwelijks mijn fotocamera meer kon bedienen.