15. feb, 2016

In charge… To be in charge…

In charge… To be in charge… Twee kreten wat bij mij de laatste tijd door mijn gehoorgangen gaan. In onze huidige samenleving worden veel Engelstalige kreten gebruikt. Nu ook naar mijn persoon, dit terwijl ik vroeger geen talenwonder was. Laat staan in de buitenlandse talen en helemaal niet in het communiceren en uitspreken.

Ik ben eens aan het zoeken geweest wat de betekenis is van de voorgenoemde kreten, wat naar mij toe wordt gesproken. Dat heb ik gevonden. Verantwoordelijk zijn; ben ik dat en… kan ik dat? De leiding hebben; moet ik dat ook nog kunnen? Hoofdverantwoordelijke; mag of moet ik de aangesproken persoon zijn? Tot slot lees ik ‘de leiding hebben over…’ Ik heb over mijzelf al moeite genoeg om daarover de leiding te hebben, laat staan over meer of wat dan ook.

Het klinkt in mijn oren wel mooi, wanneer het naar mij toe gezegd. Wat dat betreft zitten er in de diverse Engelse woorden mooie klanken in. Dat maakte vroeger de Engelse comedy’s  mooi om er naar te kijken. Verder klinkt het interessant om Engelstalige kreten te gebruiken. Je hoort er helemaal bij en het is modern. Hoeveel moderne Engelstalige woorden wordt er tegenwoordig niet in onze mondelinge woordelijke communicatie gebruikt? Je waant jezelf op je eigen werkvloer als een buitenstaander tegenover je moderne collega’s.

Maar waarom schrijf ik dit nu allemaal? Sterker nog; waarom zijn mijn gedachten zo ‘in charge’ of ‘to be in charge’? De echte reden ga ik (vooralsnog) niet vertellen. Daar is nu mijn tijd nog niet voor. Nee…, ik zie het wat grijs en donker voor mij. Dat moet bij mij wegwaaien. Hierom ben ik naar twee windmolens gegaan vlakbij mijn dagelijkse werkzaamheden in Deventer. Deze windmolens zijn afgelopen jaar geplaatst, vlak de tegen de snelweg A1 aan. Daar op de A1 staat het verkeer vaak stil, maar bij een zuchtje wind draaien de windmolens en zij staan zelden stil. Ik wil niet stil staan. Nee, ik wil ‘to be in charge’. Dat is goed voor mijn persoon. Al is het nu eerst over mijn fotocamera.

…en de windmolens? Donkere wolken kunnen worden wegblazen door de hoge windmolens.

 

Klik hier voor alle windmolenfoto’s.