20. feb, 2016

Zullen 'hen' en 'hun' hieraan meewerken?

Onlangs zat ik min of meer in een wachtkamer. Om mijn tijd daar nuttig te besteden, liggen daar waar ik was, een aantal boekwerkjes ter inzage om het wachten wat te verlichten. Dit met de vele woorden en woordjes wat in deze boekwerkjes beschreven staan.

Nu had ik het boekje getiteld ‘Hoe bereidt je een paard?’ in handen. Dit is boekje geschreven door Friederike de Raat en het gaat over wat zij noemt ‘onuitroeibare taalfouten’. Dit in vele Nederlandse geschreven teksten waarvoor dan ook.

Het is een gemakkelijk te begrijpen boekje, geen moeilijke en saaie tekst en je kunt om de teksten wat in het boekje staat beschreven vaak een glimlach opdoen. Voor mij is het een opfrisser in diverse gebruiken in Nederlandse teksten om welke woorden je wel gebruikt en wanneer niet. Voorbeeld; bereiden of berijden, leiden of lijden en wanneer is het vrouwelijk of mannelijk. Dit zijn zomaar wat voorbeelden, maar het bevat veel meer voorbeelden.

Nu viel mijn oog onlangs op het hoofdstuk ‘Hullie of zullie?’ Een hoofdstuk over het gebruik van ‘hen’ en ‘hun’. Hierbij maak ik mij vaak schuldig aan dat ik de voorgenoemde woorden te pas en te onpas gebruik. Afijn, ik zal hierin niet de enige in zijn. Bij dit hoofdstuk viel mijn kijk op de regels voor wie ‘hen’ en ‘hun’ goed wil gebruiken. Daar las ik dat men het woord ‘hen’ moet gebruiken als het gaat om een lijdend voorwerp. Dus in een vorm van Auw… (pijn lijden).

Het woord ‘hun’ wordt gebruikt wanneer het gaat om een meewerkend voorwerp. Als een mooi voorbeeld wordt in het boekje een bonus geven gesteld. Maar nu komt het. Meewerkend voorwerp; in mijn oren klinkt het vriendelijk, positief en heugelijk. De waarheid is blijkbaar anders; Hun wacht de doodstraf…… ……Slik!!

 

Bij mij rijst de vraag op welke wijze; kogel, strop, hoofdje eraf…… Ik denk dat ik vanaf nu geen ‘hen’ en ‘hun’ meer ga gebruiken.