24. apr, 2016

Er ‘onder door’ of er ‘over heen’?

Tijdens een fietstocht kun je je gedachten (Deze foto heb ik vorige week genomen. Waar zal hij zo een hele dag met zijn gedachten zitten?) mooi laten gaan. Dat gebeurt bij mij maar al te vaak en dat zal bij een ander net zo zijn. Of het bij een ander net zoveel is als bij mij? Dat is een vraag wat ik niet kan beantwoorden. Ik ben niet in het bezit van een autostuur, maar er staan wel een aantal fietssturen voor het grijpen bij mij in de schuur.
Na een dag van enige twijfeling. Gisteren waren de weersberichten voor vandaag winters. Op deze zondag, zo vlak voor Koningsdag. Vandaag kan er regen, hagel en sneeuw naar beneden vallen en dat bij temperaturen waarbij je niet aan april denkt. De twijfeling heb ik omgezet naar een daad. Ik kan mij goed aankleden en hierdoor kan de regen en andere neerslag dan langs mij heen vallen.
Mijn daad voor vandaag. Dat was een fietstocht georganiseerd door fietstoerclub Heikera uit Heino. Deze fietstocht heeft bij hen nog een naam; de Voorjaarstocht. Nu was er van het laatste enige voorstellingsvermogen voor nodig. Op weg naar Heino vanuit Olst fiets ik fijn door de (natte) sneeuwvlokken. In Heino aangekomen en vlak voor mijn vertrek aan de fietstocht, krijg ik van de organisatie mee dat er zeer weinig deelnemers deelnemen… “Waarom blijf ik niet thuis, heerlijk warm en droog aan een mok koffie?”
Gisteren heb ik besloten om mijn twijfeling om te zetten naar een daad. Dus fietsen en mijn gedachten laten gaan. Deze zijn de laatste tijd bij mij divers. Waarover deze gaan houd ik voor mij. Mijn gedachten gaan er ‘onder door’, maar ze kunnen er ook ‘over heen’. Mooie gedachten voor vandaag. Bij de Hanzeboog (bij Zwolle) bekijken mijn gedachten de boog. Een trein passeert de boog net voordat een schip er onder door vaart. Een moment later is het raak. Mijn gedachten gaan er onder door. Via een klein fietspaadje leidt de route onder de IJsselbrug door.
Er onder door gaan. Ik blijf positief, al kost het soms moeite. Gelukkig leidt de fietsroute na een aantal honderden meters over de IJsselbrug heen. Mijn gedachten gaan mee en zien in de verte buien neerslagbuien. Er komt regen en hagel aan.
Wat moet je met je gedachten doen wanneer je fietst in de regen en hagel? Er is onlangs tegen mij gezegd dat ik een denker ben. Tja, ik kan denken en daarbij mijn gedachten laten gaan. Ik word er moe van. Zo ook vandaag in de regen en hagel. Eigenlijk heb ik zin om naar huis te gaan. Maar dan komt er wat positiefs. Mijn gedachten gaan er over heen. Over een viaduct heen van de Hanzespoorlijn, ergens tussen Zwolle en Kampen. Kijkend naar al die portalen en dwarsliggers, vraag ik mij af of de spoorrails ergens naar toe leiden. Voor nu verdwijnen deze ergens onderaan de horizon. Daarbij…, ik heb zin in wat warms met wat lekkers erbij. Wanneer komt de controlepost?
Dat was de vraag vandaag. Ik ben vanmorgen gewoon gestart met de fietstocht. Daarvoor heb ik de routebeschrijving niet bestudeerd. Nee, ik ben gaan trappen op mijn fiets en de route ben ik gaan volgen op de pijlen wat de organisatie heeft uitgezet voor deze fietstocht. Heb ik dat weer, gewoon fietsen en dan ervaren waar de route naar leidt. Dit met sneeuw, hagel en regen. Gelukkig ook zon en dat maakt het behaaglijk. Zekers als je met een kale kop samen met je soortgenoten ergens in de open vlakte staat.
Dan ineens… Er staat een bord langs de route met de tekst ‘Controlepost’. Knijpen in de remmen en de pedalen stil houden. Ik ben er aan toe. Met mijn gedachten had ik al besloten over wat ik zou ga gestellen. Ik neem een heerlijke warme choco. Of mijn gedachten hierover ‘er onder’ door of er ‘over heen’ moeten gaan, dat is nu niet belangrijk. Bij dit kille voorjaarsweer komt het bij mij goed binnen. Voor de smaakpupillen van een ander laat ik het in mooie grijstinten zien. In kleur smaakt het beter…
Na deze smakelijkheden gaat mijn fietstocht verder. Voordat ik bij de controlepost verder fiets valt mijn oog op een oud gebouw. Mijn gedachten beginnen bij het zien van dit gebouw te werken. Onder door of over heen, dit plaatje moet je in zwart-wit bekijken…

Klik hier voor alle er onder door of er over heen.