30. apr, 2016

Koninginnedag

Vandaag is het 30 april. Vroeger was het op deze dag Koninginnedag. Vandaag is het een gewone zaterdag. Maar toch, bij velen zal het gevoel van Koninginnedag er nog in zitten. Vele jaren was het op 30 april Koninginnedag. Willem Alexander is in 2013 koning geworden en sinds 2014 is er op zijn verjaardag op 27 april Koningsdag.

Afgelopen woensdag was ik in Zwolle. Ik moet zeggen, wij waren in Zwolle. Nu ken ik Zwolle aardig goed, maar nu was op deze dag veel oranje te zien. Dat heb ik in Zwolle niet eerder meegemaakt. In Zwolle kwam er een donkerblauwe bus aangereden. Daar stapten de Koninklijke familie eruit. Hierna gingen zij samen met de burgermeester Zwolle bezoeken. Nadat de Koninklijke familie Zwolle bekeken had en diverse evenementen hadden aanschouwd, ging het met dezelfde bus huiswaarts.

Vandaag was het vroeger Koninginnedag. Vandaag een terugkijk naar het vele oranje wat de vele prinsessen en Koninginnen, tussen het publiek in Zwolle op of aan hun hoofd droegen. Het begon met het vele oranje in de gracht vlakbij de aankomstplek van de Koninklijke bus. Zij het wat bescheiden, maar toch. Er was oranje op het water.

Nadat het Koninklijke gevolg een aantal gouden vioolspelers hadden aanschouwd en voor ons uit het oog waren, zijn wij ons gaan verplaatsen naar een plek langs de Koninklijke route waar wij veel oranje wilden zien. Dat kon op een gegeven moment, de Barones kwam aangevaren. Een mooie oranje sloep.

Op de locatie waar wij stonden, was naast een mooie glimlach veel oranje te zien. Van ballonnen, Holland, een kroontje, jij bent geen prinses of Koningin, Florian tot handen schudden. Zien wij daar ook de prinsessen van de NOS-televisie. Kortom, het was een mooie locatie om het geheel te aanschouwen en bekijken.

Toen de Koninklijke bus uitgezwaaid was, liepen wij door Zwolle. Elk met een gedachte. Mijn gedachten waren gericht op Koninginnedag, nu vandaag. Valt er hiervoor wat te zien. Zo even had ik de echte Koningin gezien. Zij stond vlak voor mij. Nu wandelend door Zwolle een kroontje, schittering in de zon, lief, een oranje bloem en oranje rozen. Deze kille en weinig sprekend personage beleefde het afgelopen woensdag koud. Even later een mooi kroontje, een oranje haarvlecht en een oranje bloem. Allemaal mooie hoofdversierselen voor vandaag Koninginnedag.

Tot slot. Er was één versiersel, heel subtiel… fijn… mooi… het was in mijn nabijheid aanwezig… aan mijn zijde… was het niet linksom dan was het rechtsom… en het hing aan haar beide oren. Deze behoort tot mijn prinses en Koningin. Dat weet ik, want in mijn gedachten zie het oplichten………

 

Klik hier voor Mijn Kijk in Zwolle afgelopen woensdag.