7. jun, 2016

Hommage aan Johannes Wouda

Als hobbyfotograaf mag ik graag van alles op de foto plaatsen. Het meest voor de direct is bij mij de natuur. Daar kom ik elke dag doorheen op weg naar mijn dagelijkse werkzaamheden. Maar er is meer te fotograferen, dit bij verschillende gelegenheden en situaties. Gemoedsstemmingen tellen daarbij ook mee. Ik merk bij mijzelf dat wanneer mijn stemming bedrukt is of zelfs somber, mijn kijk naar de omgeving waar ik mij opdat moment bevindt dan ook zo is.

Afgelopen weekend en dan op zaterdag in Hengelo, was mijn stemming muzikaal. Muzikaal door vele zangstemmen waar ik als hobbyfotograaf tussendoor bewoog. Op een rustig moment van deze dag, tijdens een pauze werd mijn aandacht gevestigd op frisse groene kleuren. Deze werden met spuitbussen gespoten op een wat ik zo zag een schaftkeet die je normaal gesproken op een bouwplaats ziet staan. Daar hebben die dingen van allerlei kleuren en nu zie ik een keet wat omgeturnd wordt naar een landschap. Dit riep bij mij afgelopen zaterdag mijn aandacht.

Al vragend naar het hoe en waarom aan de kunstenaar (zo wil ik hem noemen gezien zijn mooie werkwijze hieraan) vertelde Ymko Piek dat zijn kunstwerk een hommage wordt aan Johannes Wouda. Nu is mij door alle muzikale indrukken wat ik die zaterdag ontvangen heb, een beetje ontgaan wie Johannes Wouda was of is. Mij trok opdat moment meer de aandacht naar het kunstzinnige waarmee Ymko een schaftkeet aan het transformeren was tot een landschap. Met sierlijke bewegingen, met pufjes verf en zelfs met een malletje spoot Ymko zijn landschappelijke kleuren op zijn keet.

Jaloezie…? Ja, dat kreeg ik wel. Rembrand deed het vroeger met penseel en palet. Ymko doet het met spuitbussen. Daarbij goed de controle houden dat zijn pufjes verf op de goede plek kwamen. Maar ja, ik ben dan jaloers op zijn kunstzinnige werkwijze om een schaftkeet te transformeren naar een landschap. Andersom was ik trots dat ik zijn werk en dan zo dichtbij mocht fotograferen. Ymko Piek, dank je wel!

 

Klik hier voor alle landschappelijke foto’s in wording.

Klik hier om de schaftkeet te bekijken op Instagram.