8. jun, 2016

Amusing Hengelo

Vraag; is het mogelijk om iets wat muzikaal is, vast te leggen? Vast te leggen om op een later moment van te genieten en de muzikale herinneringen van dat moment weer op te halen.

Antwoord; kijkend naar een groot deel van het openbare leven op straat wat met dopjes in de oren loopt, is het mogelijk om het muzikale vast te leggen. Het is gemeengoed.

Nu is het vorige van mij uit een onzinnige vraag. Sinds de mensheid papier heeft ontwikkeld, daarnaast schrijfgerei en schrijftekens, genieten wij van muziek wat ver voor ons huidige bestaan is gemusiceerd en geschreven. Zet je pc, laptop of tablet op een muziekstream van klassieke muziek en je hoort muziek uit een tijdsperk komen waarvan wij nu vragen of deze tijd echt heeft bestaan.

Zaterdag 4 juni was ik in Hengelo. Ik bezocht met vele andere mensen het muziekevenement Amusing Hengelo. Nu schrijf ik muziekevenement, maar ik moet zeggen korenfestival. Op deze dag traden diverse koren met hun gezangen en liederen, op diverse locaties in het centrum van Hengelo op. Bij het woord ‘diverse’ kan ik zeggen dat de gezangen en liederen van diverse genres waren. Musical, gospel, klassiek, pop, kinderkoor, jazz, het zijn zomaar wat muzikale klanken wat ten gehore werden gebracht.

Kan ik dan zingen? Ja, dat kan ik. …wanneer er geen medemens bij mij in mij nabijheid is, kan ik vrij uit zingen. Of het moet met een groep mensen een samenzang zijn, dan gaat het bij mij ‘aardig’. Nee, ik was in Hengelo niet om te zingen. Toeschouwer zijn, dat was mijn rol en genieten van alles wat bij mijn oren ten gehore kwam. Verder wat ik met mijn fotocamera kon vast leggen. Vele stemmen zijn bij mij binnengekomen. Met veel passie  en  enthousiasme  zongen deze stemmen hun liederen op deze zaterdag. Als begeleiding bij de liederen werd er bij een aantal koren gebruik gemaakt van muziekinstrumenten. Gitaarnoot, keyboard en trom klonken in samenhang met hun koren.

Nu schreef ik over samenhang bij de zangkoren. Wat mij opviel op deze zaterdag was dat de koorleden allemaal met hun gezichten naar het publiek toe stonden. Echter één persoon wat de samenhang van het koor regelt, het spelen met de verschillende zangstemmen, wie zingt zijn toon, wie houdt zich opdat moment stil, het bewegen en swingen van de koorleden, kritisch luistert of zijn koor zuiver zingt…, stond met zijn of haar rug naar het publiek toe. De belangrijkste persoon van een koor staat met de rug naar het publiek toe. In onze huidige tijd kan ik spreken dat deze persoon het koor managend.

Bij het woord managen kan ik mij rood en groen reageren. Toevallig hetzelfde merk schoen, gezien de blauwe ster op de enkel. Nee, ik moet hierbij schrijven dirigent. Zaterdag heb ik paar dirigenten aanschouwd. Serieus, geheel met zijn koor in opgaan en mee uiten, de juiste aanwijzingen geven, enthousiast, juichend, in spanning zijn, maar ook gerust zijn. Dirigent zijn is een serieuze aangelegenheid, dat heb ik die zaterdag meegekregen. De tonen moeten goed gezongen worden.

Zingen in een koor doe je niet alleen. Een koorlid zingt liederen samen met andere koorleden. Hierbij worden muzikale aanwijzingen gegeven door een dirigent. Een dirigent heeft zijn of haar koor in zijn of haar vingers. Met zijn of haar vingers en handen worden er aanwijzingen gegeven naar het koor. Op straat is het anders. Wil ik op straat afgelopen zaterdag een laatste foto maken, ben ik afhankelijk van de medewerking van het passerend publiek. Nee…, ik ben een hobbyfotograaf en daarbij loopt er wel eens een individu door mijn beeld heen.

 

Klik hier voor alle koorklanken wat ik genomen heb.

De zangkoren die ik afgelopen zaterdag bijgewoond heb zijn; Inpajoko koor uit Borne, Koor 053 uit Enschede, POPenzo uit Hengelo, Popkoor Liberation uit Enschede en Just4Fun uit Nieuw Heeten.