21. aug, 2016

Zondag, dat is de zevende dag

“Op de zevende dag had God zijn werk voltooid, op die dag rustte hij van het werk dat hij gedaan had. God zegende de zevende dag en verklaarde die heilig, want op die dag rustte hij van heel zijn scheppingswerk.”

Een tekst uit Genesis 2, de verzen 2 en 3. Denk nu niet dat ik met nog meer Bijbelteksten ga rondstrooien. Nee, dat ga ik niet doen. Voor een ieder die mij nog niet goed kent. Ik geloof dat er wat tussen hemel en aarde aanwezig is, maar in welk hoedanigheid is mij onbekend en dat zal denk ik nooit te weten komen. Misschien nadat ik horizontaal mijn laatste reis gemaakt heb.

Maar waarom een tekst uit de Bijbel? Vandaag liep ik mee met een excursie van Staatsbosbeheer op ’t Landgoed Nijendal op enkele kilometers vanaf mijn woonplaats Olst. Nu is mij de omgeving van het landgoed mij niet onbekend, maar door de gidsen werd mij op veel natuurwetenswaardigheden gewezen. Niet dat ik het allemaal onthouden heb, ik keek meer rond om te kijken wat ik op de foto kon zetten. Zo ben ik dan ook weer. Niet of nauwelijks luisteren, maar rondkijken. Rondkijken naar het scheppingswerk…

Wat ik vandaag allemaal gezien heb ga ik niet vertellen. Het is vandaag zondag en ik wil deze dag mij niet druk maken. Een ieder mag het bekijken wat ik vandaag gezien heb en gefotografeerd heb. Het was mooi.

Zo mooi dat ik op een gegeven moment met mijn grote wandelschoenen middenin een kraamkamer stond rond te stappen. Het huppelde, sprong en het krioelde daar van de kleine rakkers.

Op deze zondag waarbij het niet eens de gehele dag zonnig was. Op deze zondag nadat ik vandaag veel gezien heb, maakt dat ik mij weemoedig ga voelen. Weemoedig…, omdat mijn persoon maar een klein geheel is in het geheel waar ik op dit moment in leef. Leven…, op onze aardbol en waar je als mens heel veel meemaak. Meemaken…, bewust en onbewust. Dit laatste wat naar je toekomt en raakt, maar ook van jou uit naar een ander toe. Eén ding is zeker, het menselijk leven bevat mooie en minder mooie momenten. Momenten…, wat een mensenoog niet zien kan.