1. sep, 2016

Euforie in het nieuwe rivierlandschap

Onlangs besloot ik om eens te gaan kijken waar ruimte gemaakt is voor de rivier. Langs vele rivieren in Nederland krijgt het water wat door de rivieren stroomt, meer ruimte. Op diverse locaties worden stukken land weg gegraven, stukken land wordt verlaagd, dijken verlegd en worden er nevengeulen gegraven. Het Nederlandse rivierenlandschap krijgt hierdoor heel ander aanzicht. Dit alles voor “Een veiliger rivierengebied én een aantrekkelijke leefomgeving.”

Maar nu over de ruimte voor het water wat ik onlangs bekeek. Het bevindt zich aan weerszijden van de Veerweg tussen de veerpont over de IJssel en Welsum. Welsum is bij mij vanuit Olst gezien aan de overzijde van de IJssel. Ik struinde eerst aan de zuidelijke deel van de Veerweg. Waar vroeger koeien liepen in het grasland is nu water. Er is hier veel grond weggegraven en voor zover ik het daar kon bekijken hebben de waterbouwkundigen een bestaande nevengeul verlengd.

Echt spectaculair vond ik het niet. Al had ik op een gegeven moment een mooie doorkijk naar de IJssel, waar later Census voorbij voer. Ik besloot om naar de noordelijke zijde van de Veerweg te gaan. Struinend over de rotsblokken wat langs de Veerweg aangebracht zijn, struinde ik omhoog. Er kwam bij mij een gevoel van vreugde omhoog. Ik zag water, land en lucht. In het laatste een mooie wolkenlucht. Verder struinend ontwaarde ik het nieuwe landschap. Het gevoel in mij werd sterker. Het deed mij goed om in het nieuwe rivierlandschap te struinen. Water, omringt met land en daarboven een prachtige lucht. Een lucht met wolken en blauw daar tussen. Op nog geen vijf minuten (zo lang vaart de veerpont over de IJssel heen) varen van mijn woonhuis.

Kijkend om heen, deed het bij mij afvragen of de grondwerkers, de ingenieurs en de overige waterbouwkundigen wat hier in dit gebied het nieuwe rivierlandschap gerealiseerd hebben, of zij het gevoel ook hadden wat ik opdat moment had. Zo vlak aan het water. Dat moet haast wel. Het landschap langs de IJssel wordt als één van de mooiste rivierlandschappen beschouwd. Neem dan de mooie Nederlandse luchten erbij…

Ik hoefde niet lang te struinen in het nieuwe rivierlandschap. Op een gegeven moment zag ik de uiting van alle grondwerkers, ingenieurs en de overige waterbouwkundigen. Het stond en zolang het waterpeil in de IJssel binnen de zomerdijken blijft, staat het prompt in het rivierlandschap. Een mooie uiting van euforie…

 

Klik hier voor alle euforische foto’s.