12. sep, 2017

Het 'licht' wordt definitief verwijderd...

Het 'licht' wordt definitief verwijderd… Ooit gaf het licht en dat naar vele generaties. Om hierin duidelijk te zijn, elektrisch licht. Maar licht geven doet het niet meer, het staat ontredderd erbij en haveloos in het landschap.

Licht wat door bovengrondse draden naar velen ging. Licht in de vorm van elektriciteit. Wat gebruikt werd om een krant of boek te lezen, eten te koken, het huis te verlichten, televisie kijken en wat nog meer wat er in de loop van zijn bestaan is bij gekomen aan elektrisch apparatuur.

De draden sieren het landschap nog. Wat hiermee gaat gebeuren weet ik niet. Bij het gebouw is het duidelijk. Het wordt gesloopt en wordt verwijderd uit het landschap. Een jeugdherinnering gaat verdwijnen. Niet het licht, het elektrisch licht. Dat komt nu van ergens anders.

Vele jaren heb ik tegen dit imposante gebouw aangekeken. Het was groot in het landschap. Vooral met zijn schoorsteenpijpen. Helaas zijn deze bakens uit het landschap verdwenen. Ik heb dat moeten missen, maar de beelden deden mij met weemoed terugdenken. Aan een jeugd met vijf grote bakens en dat was ooit……

Stukje bij beetje neem ik afscheid. Vorig jaar was het afscheid nemen van een trein. Stel..., je bent oud. Wat dan…? Het wordt nu gesloopt om plaats te maken voor iets nieuws. Wat dat gaat worden is mij onbekend. Hopelijk komt er iets voor in de plaats wat bij de mensen ligt.

Het verwijderen van dit imposante gebouw en daarin het slopen gebeurt met precisie. Het gebouw wordt stukje voor stukje gesloopt. Het lijkt wel of het strategisch opgestelde en onbekende object in het landschap, het grote gebouw sloopt.

Zo staat het voorgenoemde object te wachten tot het weer mag beginnen in het kleiner maken van de IJsselcentrale. Hoe dit object zijn krachten uitoefent op het gebouw, maar het lijkt desastreus te zijn voor het beton en staal.

Werkt het met licht? Licht wat nu een gebouw van licht sloopt. Wie het weet mag het mij zeggen. Wat wel bekend is dat het object een kunstwerk is van de IJsselbiënnale. Het kunstwerk blijft tot 25 september in het landschap staan.

Tot die tijd heeft de Implanter de tijd om het grote gebouw van de IJsselcentrale kleiner te maken. Straks is het moment aangekomen dat de Implanter weggehaald wordt. Het zou mooi zijn als deze Implanter straks een nieuwe uitdaging krijgt. Er is zoveel wat zijn tijd gehad heeft en wat opgeruimd kan worden. Om ruimte te scheppen voor iets nieuws. Ik zeg; de Implanter moet een volgende uitdaging krijgen.

 

Klik hier voor alle foto’s genomen in het landschap van de IJssel.