Mijn Kijk op Dingen

16. nov, 2017

Er mogen geen ongelukken gebeuren… Nee, dat mocht niet gebeuren. Wat kun je…? Wat wil je…? Misschien is het voorgaande naar jou toe ook al eens zo gepraat. Als het zo is, Waarom was het naar jou toen zo gepraat? Daarbij, in wat voor een situatie bevond jij je toen en wat was je gemoedstoestand opdat moment? Wat zag een ander in jouw ziel…? Laat wat van je vernemen wanneer je ziel geprikkeld wordt door de volgende woorden…

 

Een ieder kan succesvol zijn en zo ook gezien worden. Het werd anders toen men je als een ‘tegenvaller’ beschouwde. Er werd weinig naar je om gekeken, naar je kunnen. Als men al naar je omkeek, dan was het min of meer met minachting. Er bleef wat onbekend. Het kwam niet eruit. Het bleef voor je verborgen. Je verbaasde erom dat het zomaar kon en mocht. Er was geen eerlijk en open zijn. Jij deed het wel. Echter, waarvoor…? “Soms vraag ik me af of ik het wel zal overleven… Ik heb er gewoon geen idee van…”

Je hebt veel moois gezien. Een positief gevolg van de tijd wat nu achter je ligt. Met je gedachten de natuur verkennen. Alleen op de wereld zijn. Een gevoel dat je kunt koesteren. Weids…, je probeerde ruimtelijk de gedachten van je af te laten stromen. In een dimensie van vele richtingen ging je je oriënteren. “Omdat het soms lijkt dat deze wereld me aan het insluiten is. En er geen manier is om uit te breken.”

Je kunt je afsluiten van alles. Proberen het alleen te redden. Het lukte je goed. Soms ging het niet goed. Waarom liet je de ander niet direct toe? Karakter…? Is het jouw karakter om het alléén… Je wilt niet altijd de ander opzadelen met alle problemen wat je ondervindt. “En er geen manier is om uit te breken. En dan zie ik dat je naar me reikt”

Woorden met aantijgingen waar je niet in kon vinden. Je wilde het niet om de ‘conclusies’ aan te nemen. Zwaar was het. Diep gebogen en laag. Donker en op de tast ging je door. Je dacht maar in één dimensie. Hoe overleef je het? Gedachten naar een verliezer. Bedroeft en teleurgesteld in veel. Wat zou een verliezer gedaan hebben in die dagen… “Soms wil ik het opgeven, wil het ingeven. Ik wil stoppen met dit gevecht.”

Er is gewonnen! Al heb je veel verloren. Voetstappen…, je hebt ze achtergelaten en je kijkt daar met weemoed en vreugde op terug. Daar waar jij je voetstappen hebt geplaatst, was het mooi. De vreugde heb je beleefd omdat je het mocht verkennen. Het was het begin, om de tijd daarvoor los te laten. Al ging het in een golvende beweging, maar golven…… Golven…, hebben wij getrotseerd. Als ik jou zie lachen, kan ik de wereld aan. Oh, je weet dat ik alles kan doen…”

“Je hebt het goed gedaan. Daarbij heb jij het op je eigen manier gedaan…” De tijd achter je, is voorbij. Het is over! Er wordt (weer) ruimtelijk gekeken en gedacht. De dagen hebben voor je weer een zinvolle betekenis. Je kijkt vooruit en je onderneemt een voornemen. Je bent niet bang om te vallen. In tegendeel, harder vallen dan de grote struikeling wat je mee gemaakt hebt kan haast niet. “Ik weet wat het mij gevoel geeft van gelijk hebben. En ik weet…, wat verkeerd is.”

Ervaringen… Het heeft je ervaringen gegeven. Mooie ervaringen. Mensen ontmoeten in een zelfde situatie als waar jij je in bevond. Ervaringen delen en elkaar bemoedigen. Ervaringen opdoen in andere dagelijkse activiteiten. Daarvan heb jij genoten en je kreeg waardering en erkenning. Er zijn ook ervaringen die je hebt opgedaan wat niet vergeten gaan worden. Ze staan gegrift…! “Ik weet wat voor tijd het kost mijn hoofd te legen. Ik weet wat verkeerd is.”

Tot slot… De essentie van je leven…… Mijn leven moet ik zeggen… Is het volgende. Houd je vast aan de waarheid. Blijf bij de waarheid. De muzikale waarheid heeft mij er doorheen gesleept. “Te leven zonder mijn muziek zou onmogelijk zijn… In deze wereld vol problemen, is het mijn muziek die mij er doorheen heen heeft gesleept…”

 

 

Klik hier voor alle foto’s. Deze zijn afgelopen voorjaar tijdens mijn wandeltrektocht o.a. op Terschelling (De Boschplaat) genomen op maandag 8 mei. “Ma…, was jij op die mooie maandag bij me?” De foto’s hier, zijn een enkele wandel-struintocht van 14 km. Vanaf de laatste bushalte naar het meest oostelijke puntje van Terschelling, met zicht op Ameland. De vele kilometers terug op het strand komen een volgende keer…

8. okt, 2017

Hanna is een zachte, lieve, wat bescheiden vrouw van 79 jaar…” Deze woorden speelden mij zondagmiddag 1 oktober op het perron van het station van Zutphen door mijn hoofd heen. Ik heb op deze middag Hanna mogen ontmoeten en leren kennen. Hanna… Ooit opgegroeid in de omgeving van Markelo en nu mag ik voor haar bezig.

"Het lijkt soms onmogelijk, totdat het gedaan is…" Afgelopen zomer had ik mij voor het project aangemeld. Bij mijzelf kijkend afgelopen zomer, daarbij denkend aan een zee van tijd, omdat mijn dagelijkse werkzaamheden anders waren en zijn dan voor enkele maanden geleden. Echter, het pakte bij mij anders uit. Ik mocht vele gesprekken voeren. Ik ben interessant… en dat doet mij goed.

In de dagen dat ik mijzelf mag vermaken, is het zinvol en het staat goed dat men eigen initiatieven ontplooit. In het vrijwilligerswerk is genoeg te vinden en het wordt gewaardeerd. Oké…, vanuit bepaalde perspectieven wordt met een uitzinnige waanzinnige visie er tegenaan gekeken.

Mijn aanmelding en dan initiatieven ontplooien ging bij mij niet. Ik had op een gegeven moment het in mij om mij af te melden. Want als ik iets wil doen, dan moet het goed doen voor een ander… Totdat naar mij toe Hanna - via een bericht op mijn pc - werd voorgesteld. Bij het lezen van het bericht heb ik mijn agenda geraadpleegd en hierna bepaalde activiteiten verschoven om tijd vrij te maken. Want nu werd het mij toegeschoven, ik kon zo aan de slag. Er werd een fotograaf gezocht. Klaartje heeft voor het zelfde project een verhaal geschreven, een stukje beleving uit de vroege kinderjaren van Hanna en bij een verhaal horen er foto’s bij. Afgelopen dagen in een bijzondere week (!) waren Klaartje en ik drukdoende om het binnen de opgegeven termijn in te sturen.

Afgelopen zondag heb ik Hanna, een lieve zachte vrouw mogen ontmoeten. Naast Hanna heb ik Henk mogen ontmoeten, haar echtgenoot. Ik heb lieve mensen mogen ontmoeten. Het is Klaartje en mij gelukt om het voor de opgegeven datum het verhaal en de foto’s op te sturen. Nu is het wachten of onze inbreng in het boek wordt geplaatst.

Fotograaf gezocht… en gevonden!  en  Goed doen voor een ander…  Het was een leuke donatie!

 

(!)… komt in een volgende blog

12. sep, 2017

Het 'licht' wordt definitief verwijderd… Ooit gaf het licht en dat naar vele generaties. Om hierin duidelijk te zijn, elektrisch licht. Maar licht geven doet het niet meer, het staat ontredderd erbij en haveloos in het landschap.

Licht wat door bovengrondse draden naar velen ging. Licht in de vorm van elektriciteit. Wat gebruikt werd om een krant of boek te lezen, eten te koken, het huis te verlichten, televisie kijken en wat nog meer wat er in de loop van zijn bestaan is bij gekomen aan elektrisch apparatuur.

De draden sieren het landschap nog. Wat hiermee gaat gebeuren weet ik niet. Bij het gebouw is het duidelijk. Het wordt gesloopt en wordt verwijderd uit het landschap. Een jeugdherinnering gaat verdwijnen. Niet het licht, het elektrisch licht. Dat komt nu van ergens anders.

Vele jaren heb ik tegen dit imposante gebouw aangekeken. Het was groot in het landschap. Vooral met zijn schoorsteenpijpen. Helaas zijn deze bakens uit het landschap verdwenen. Ik heb dat moeten missen, maar de beelden deden mij met weemoed terugdenken. Aan een jeugd met vijf grote bakens en dat was ooit……

Stukje bij beetje neem ik afscheid. Vorig jaar was het afscheid nemen van een trein. Stel..., je bent oud. Wat dan…? Het wordt nu gesloopt om plaats te maken voor iets nieuws. Wat dat gaat worden is mij onbekend. Hopelijk komt er iets voor in de plaats wat bij de mensen ligt.

Het verwijderen van dit imposante gebouw en daarin het slopen gebeurt met precisie. Het gebouw wordt stukje voor stukje gesloopt. Het lijkt wel of het strategisch opgestelde en onbekende object in het landschap, het grote gebouw sloopt.

Zo staat het voorgenoemde object te wachten tot het weer mag beginnen in het kleiner maken van de IJsselcentrale. Hoe dit object zijn krachten uitoefent op het gebouw, maar het lijkt desastreus te zijn voor het beton en staal.

Werkt het met licht? Licht wat nu een gebouw van licht sloopt. Wie het weet mag het mij zeggen. Wat wel bekend is dat het object een kunstwerk is van de IJsselbiënnale. Het kunstwerk blijft tot 25 september in het landschap staan.

Tot die tijd heeft de Implanter de tijd om het grote gebouw van de IJsselcentrale kleiner te maken. Straks is het moment aangekomen dat de Implanter weggehaald wordt. Het zou mooi zijn als deze Implanter straks een nieuwe uitdaging krijgt. Er is zoveel wat zijn tijd gehad heeft en wat opgeruimd kan worden. Om ruimte te scheppen voor iets nieuws. Ik zeg; de Implanter moet een volgende uitdaging krijgen.

 

Klik hier voor alle foto’s genomen in het landschap van de IJssel.

2. sep, 2017

Overdenkingen in…

 

 

 

 

 

 

 

 

Afweging…

 

Gepeins…

 

Overpeinzing…

 

Overweging…

 

Gelukkig zonder een sprekende preek, alleen maar stilte…

26. aug, 2017

Wanneer je oud bent, dus daarbij een leeftijd hebt en wat uit vele jaren is opgebouwd. Als daarbij de wereld om je heen dit ook kan zien aan uiterlijke kenmerken. Dan kan het zomaar zijn, dat je wordt vergeten en als niet meer aanwezig in de samenleving.

Wanneer de samenleving om je heen dan ook gebreken aan je ziet, dan is het voor je al gauw voorbij in de ogen om je heen. Er is dan al gauw een oordeel over jou als persoon en waar je om het optimistisch te benoemen, men ‘rust’ naar jou toe ‘gunt’. Maar wanneer is een gebrek in de ogen van ander een gebrek. Wanneer men zoals ik een hoofd op mijn romp heb. Links en rechts aan de bovenzijde van mijn romp een arm, met daaraan een hand, met daaraan weer vier vingers en een duim. Aan de onderzijde van mijn romp lopen twee benen op elk een voet. Verder zijn er nog wat kleine intimiteiten zichtbaar wanneer ik ongekleed rondloop. Dit alles zeg ik vanuit een grijze materie wat tussen mijn (twee) oren en achter mijn (ook twee) ogen zit. Het laatste worden praktisch altijd met modieuze glazen aangestuurd. Oh ja… Ademen en praten, kan ik ook!

Wat zijn de gedachten aan gebreken, oordeel en de wereld om je heen? Wanneer men zoals ik op dit moment veel nieuwe mensen ontmoet en hierdoor veel gesprekken voert, dan verkrijgt men veel mee. Een aantal gesprekken mogen, maar er zijn ook gesprekken die moeten en dit in een wereld wat continu veranderd om ons heen. Het laatste ooit gebruikt naar mij toe… en ja, ik zie het ook. Voordeel is nu dat ik ook verander. Tegen een aantal aspecten kijk ik nu anders dan voorheen. Zonder direct een oordeel te vormen de gesprekken aan te gaan. Dat is al één aspect. Over gebreken gesproken… Een ieder heeft ergens enkele gebreken.

De gemoedstoestand in mij, gunt in mij geen rust om de gehele dag niets te doen. Dat zal bij velen ook zo zijn en velen zullen hierin een invulling geven waarbij zijn/haar gemoedstoestand met hopelijk mooie dagelijkse bezigheden gevoed wordt. Anderen mogen…, moeten praten voor hopelijk nieuwe dagelijkse bezigheden. Er wordt ook anders gepraat. Ervaringen aanhoren vanuit mensen waar je zoals ik vrijwillig gaat bijstaan. Daar werd ik koud van bij het aanhoren, luisterend naar de woorden, vanuit een persoon ouder dan ik. Anders is het waar ik niets anders dan respect kan tonen, op een voornemen om voor vele maanden ergens in een ontwikkelingsland, daar de mensen te helpen. Mijn gemoedstoestand wordt op dit moment gevuld met vele (levens-)woorden en vrijwillige activiteiten. Het geeft mij ervaringen en energie.

Komt er nog een eind? Ja, aan mijn tekst nu komt een eind. In de toestand waar mij nu bevindt……!? Eerst een vergelijking. Mensen met alleen succes en grootpraat kunnen vallen als een baksteen. Deze hebben hierna vaak een groot probleem. Mensen die ik vanuit een situatie ken waar ik mij ook in bevind, hebben een uitzinnige wilskrachtige vastberadenheid. Niet bij de pakken neerzitten. Er is ergens een nieuwe uitdaging. Zoals ook de oude bakstenen van een oud en versleten gebouw, een nieuwe invulling kan krijgen voor de mens.

 

Klik hier voor alle vallende stenen van een voormalig steenfabriek.